Erişilebilirlik

Başbuğ için Ömür Boyu Hapis Talebi


Başbuğ için Ömür Boyu Hapis Talebi
Başbuğ için Ömür Boyu Hapis Talebi

Savcıların eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ için ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteyeceği bildiriliyor.

“İrticayla Mücadele Eylem Planı” davasıyla birleştirilen “İnternet Andıcı” kapsamında tutuklanan İlker Başbuğ “silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" le de suçlanıyor. 6 Ocak’ta tutuklanan Başbuğ, o tarihten beri hapiste bulunuyor.

2008-2010 yılları arasında görev yapan Başbuğ, tutuklandıktan sonra yaptığı kısa açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin 26’ncı Genelkurmay Başkanı, silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek suçlamasıyla tutuklanmıştır. Takdir yüce Türk milletinindir" demişti.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez eski bir Genelkurmay Başkanı terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle yargılanıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 26'ncı Genelkurmay Başkanı olan İlker Başbuğ 2002 yılında Orgeneralliğe terfi etmişti. Orgeneral rütbesi ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı, Genelkurmay 2’nci Başkanlığı, 1'inci Ordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulunan Başbuğ, 30 Ağustos 2008 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı’na atandı.

Başbuğ, Yüksek Askeri Şura kararıyla, 30 Ağustos 2010 tarihinde, Genelkurmay Başkanlığından emekli edilmişti. Başbuğ, TSK Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, TSK Üstün Hizmet Madalyası, Pakistan İmtiyaz Nişanı, TSK Şeref Madalyası, Gambiya Özel Şeref Madalyası, ABD Liyakat Madalyası, Arnavutluk Altın Kartal Madalyası ve Kore Cumhuriyeti Tongil Liyakat Madalyası sahibi.

XS
SM
MD
LG