Erişilebilirlik

B12 Vitamini Eksikliği Beyin Fonksiyonlarını Nasıl Etkiler?


B12 Vitamini Eksikliği Beyin Fonksiyonlarını Nasıl Etkiler?
B12 Vitamini Eksikliği Beyin Fonksiyonlarını Nasıl Etkiler?

Yeni bir araştırma B 12 vitamini eksikliğinin yaşlılarda beyin fonksiyonlarının gerilemesine neden olduğunu gösteriyor. Balık, et ve süt ürünlerinden, zenginleştirilmiş tahıl gevrekleri ve destek vitaminlerinden yeteri kadar B12 alınsa da bu vitaminin emilimi bazı nedenlerden dolayı engellenebiliyor. Aşırı alkol tüketimi, kansızlık olarak bilinen hamoglobin eksikliği ve sindirim sistemindeki bazı bozukluklar bu etkenlerden bazıları. Sağlık uzmanları düzenli tarama ve bilinçlenmenin yaşlılarda beyin fonksiyonlarının gerilemesini engelleyebileceği görüşünde.

Yetersiz beslenme nasıl kas erimesine neden oluyorsa 65 yaş ve üzerindeki kişilerin beyin kütlesi de B12 vitamini eksikliği nedeniyle azalmaya başlıyor.

Washington’daki Ulusal Rehabilitasyon Hastanesi’nden nörolog Doktor Michael Yochelson, "Beyindeki sinir taşıyıcıların ana maddelerinden biri olan B12 vitamini beyin hücreleri ve beyindeki sinirler için hayati önem taşıyor," diyor.

Doktor Michael Yochelson, B12 eksikliği ve beyin hacminde azalma arasındaki bağlantıyı bilmenin önemli olduğunu, B12’nin zihinsel faaliyetlerde kritik rol oynadığını söylüyor.

Araştırmanın yazarlarından Doktor Martha Claire Morris’le Skype aracılığıyla konuştuk. Rush Üniversitesi'nden Doktor Morris, “B12 eksikliğinin beyin hacminin küçülmesine yol açtığını gördük. B12 vitamini eksikliği ayrıca zihinsel faaliyetlerin gerilemesine de neden oluyor,” diyor.

Balık, et, süt ürünleri ve protein açısından zengin besinlerde bol miktarda B12 bulunuyor. Nörolog doktor Yochelson vejeteryan diyetlerde ya da bol miktarda karbonhidrat tüketenlerde B12 eksikliği görüldüğünü söylüyor.

Uzman beyin fonksiyonlarının azalmaması için tüm dünyada herkesin hap, iğne ya da burun spreyi şeklinde B12 takviyesi alması gerektiğini söylüyor.

Doktor Yochelson, “Çalışmadan aldığımız temel ders B12 eksikliği için taramalara erken başlamamız gerektiğidir. Tedavinin başarılı olmasını istiyorsak kişi zihinsel faaliyetlerini yitirmeden adım atmamız gerekli,” diyor.

Doktor Yochelson yeni araştırmanın özellikle B12 eksikliği oranının yüksek olduğu yerlerde genç nüfus üzerinde bu konuda yapılacak incelemeler için temel oluşturması gerektiğini söylüyor.


STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG