Erişilebilirlik

B Vitamini Hafızaya İyi Geliyor


B Vitamini Hafızaya İyi Geliyor
B Vitamini Hafızaya İyi Geliyor

Bilim dünyası Alzheimer’ı engellemenin yollarını aramayı sürdürüyor. Son araştırmalar, B vitamininin hafıza kaybını azalttığı yönündeki görüşü güçlendirdi.

“B vitamini hafif düzeyde seyreden hafıza kaybını azaltabilir.” İngiliz bilim adamlarının yürüttüğü son araştırmadan bu sonuç çıktı. Araştırma, hafıza kaybı yaşayan yetişkinlerde görülen beyin büzülmesinin B vitamini yardımıyla üçte bir oranında azaldığını ortaya koydu.

Araştırmayı yürüten ekibin başında Oxford Üniversitesi farmakoloji profesörü David Smith bulunuyor. Smith, Alzheimer’la mücadelede vitaminlerin güvenli bir şekilde kullanılabileceğini söylüyor. Ancak Smith, şu ana kadar yapılan araştırmaların B vitamininin Alzheimer’ı önlemede ya da yavaşlatmada etkili olup olmadığını ortaya koyamadığını vurguluyor.
İnsanlar yaşlandıkça beynin belli oranda büzüldüğü bir gerçek. Ancak uzmanlar Alzheimer’a yakalanan yetişkinlerin beynindeki bu büzülme oranının daha fazla olduğuna dikkati çekiyor.

Oxford’daki bilim adamlarının iki yıl boyunca 168 kişi üzerinde yürüttüğü araştırmada 70 yaş üzerindeki yetişkinler incelendi. İki gruba ayrılan deneklerin bir bölümü her gün B grubu vitaminler kullandı. Aldıkları vitaminler arasında folik asit, B-6 ve B-12 bulunuyordu. İkinci gruba ise plasebo yani içinde vitamin ya da folik asit bulunmayan, ilaç görünümü verilmiş zararsız bir madde verildi.

2 yılın sonunda her iki grubun beyinleri MR ile incelendi. Deneklere düşünce süreçlerini tahlil edebilmek için sorular da yöneltildi. Sonuçlarda, her gün B vitamini alanlarda beyin büzülmesi oranının yüzde 50 daha az olduğu görüldü.

Profesör Smith, araştırmada B vitamini seçilmiş olmasını, bu vitaminin kandaki bir amino asit olan homosistein’i kontrol ediyor olmasına bağlıyor. Zira daha önceki araştırmalar kanında yüksek oranda homosistein bulunanların Alzheimer’a yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu göstermişti.

Uzmanlar 70 yaşın üzerindeki her 6 yetişkinden birinin Alzheimer tehdidi altında olduğunu söylüyor. Zira bu insanların en az yarısı zaman içerisinde Alzheimer’a yakalanıyor ve zihinsel yetilerini kaybediyor. Bu insanlar zamanla kendilerine bile bakamaz hale gelebiliyor.

Ancak Oxford Üniversitesi uzmanları bir konuda daha uyarıda bulunuyor. Alzheimer’la mücadele için B vitamini almak isteyenlerin mutlaka doktorlarına danışmaları gerekiyor. Zira vitaminler bazı kanser türlerinin daha hızlı gelişmesine sebep olabiliyor.

XS
SM
MD
LG