Erişilebilirlik

Azerbaycan ve Ermenistan Arasında Çatışmalar


Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan ve Ermenistan arasında dün gece başlayan çatışmalarda iki taraftan en az 30 askerin öldüğü bildiriliyor. İki ülke arasında 20 yıldan bu yana ilk kez bu denli kanlı çatışmalar meydana geldi.

Azerbaycan çatışmalarda 12, Ermenistan Devlet Başkanı Serj Serkisyan ise televizyonda yaptığı açıklamada 18 askerin öldüğünü bildirdi.

Birbirlerini çatışmaları başlatmakla suçlayan taraflar sivil kayıpları olduğunu da söylüyor. İki taraf ayrıca birbirlerini 1994 tarihli ateşkesi bozmakla suçluyor. Geçen ay da ateşkes ihlalleri yaşanmıştı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan’a ait bir helikopterin düşürüldüğünü bildirirken, Azeri yetkililer iddiayı yalanladı. Bakü hükümeti daha sonra bir Mi-24 helikopterinin düşürüldüğünü doğruladı.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin tarafları ateşkese ve itidalli davranmaya çağırdı. Açıklama Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov tarafından yapıldı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve Savunma Bakanı Sergei Şoygu, Ermeni ve Azeri mevkidaşlarını gerginliği düşürme yönünde adım atmaya çağırdı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de iki tarafı, “derhal çatışmalara son vermeye ve ateşkese uymaya” çağırdı.

Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Ermenistan eleştirildi ve ateşkese uymaya çağrıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ermenistan tarafından 1 Nisan'ı 2 Nisan'a bağlayan gece temas hattında Azerbaycan'a yönelik olarak başlatılan topçu ateşleri ve sivil halkı da etkileyen saldırıları kınıyoruz. Şehit olan Azerbaycanlı kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Ermenistan’ı ateşkese uymaya ve çatışmalara biran önce son vermeye davet ediyoruz.”

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Washington’da Perşembe günü yapılan Nükleer Güvenlik Zirvesi sırasında Azerbaycan ve Ermenistan devlet başkanları İlham Aliyev ve Serj Sarkisyan’la ayrı görüşmeler gerçekleştirdi. Biden taraflara bölgede devam eden şiddet olaylarından duyduğu kaygıyı iletti.

Başkan Yardımcısı Biden, Karabağ’ın uzun vadede güvenliği, istikrarı ve refahı için iki ülke arasında kapsamlı bir barış yapılması çağrısında bulundu.

Azerbaycan toprağı olan Karabağ, 1994 yılından bu yana Ermenistan’ın işgali altında. İki taraf, askersiz bir tampon bölgeyle ayrılmış durumda ancak taraflar arasında zaman zaman ateşkes ihlalleri yaşanıyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG