Erişilebilirlik

Azerbaycan’da Hür Avrupa Radyosu’na Baskın


Azerbaycan’da savcılık makamı, ellerinde mahkemece verilmiş kapatma kararı olduğunu iddia ederek, Amerikan hükümetince finanse edilen radyo kuruluşuna baskın düzenledi

Hür Avrupa Radyosu’dan yapılan açıklamaya göre başkent Bakü’deki büroya düzenlenen baskına en az 10 savcı ve polisler katıldı.

Hür Avrupa Radyosu’ndan yayınlanan fotoğrafta, büroda yapılan arama sırasında en az 20 radyo çalışanının ofiste tutulduğu görülüyor.

Savcıların, “aramanın ülkede faaliyet gösteren, yabancı kaynaklı kuruluşlara yönelik devam eden soruşturma kapsamında yapıldığını” ifade ettiği bildiriliyor.

Azerbaycan’da bir mahkeme bu aybaşında, “birini intihara teşvik etme” suçlamasıyla Hür Avrupa Radyosu çalışanı gazeteci Hatice İsmailova'nın tutuklu yargılanmasına karar vermişti.

Amerikalı yetkililer yaşananları Azeri hükümetinin kendisini eleştirenleri susturma ve basın özgürlüğüne müdahale olarak niteleyerek, Hatice İsmailova’nın derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Hür Avrupa Radyosu Yayın Yönetmeni Nenad Pejic, “İsmailova’nın tutuklanması, Azerbaycan’da hükümetteki yolsuzluk ve insan hakları ihlallerini araştıran gazetecileri susturmak için iki yıldır devam eden kampanyanın sonucudur. Hatice, gazetecilik faaliyetlerinden ötürü cezalandırıldı” diye konuştu.

Yolsuzluk ile insan hakları ihlallerini konu alan makaleleri bulunan araştırmacı-gazeteci Hatice İsmailova’nın, iki ay önce de getirilen yurt dışına çıkma yasağı kapsamında Washington ve Prag’daki uluslararası toplantılara katılmasına da engel olunmuştu.

Ağırlıklı olarak Aliyev ailesinin iş anlaşmalarıyla ilgili haberlere imza atan Hatice İsmailova, daha önce de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından vatan hainliğiyle suçlanmıştı.

Amerikan hükümeti tarafından finanse edilen Hür Avrupa Radyosu’nun bağlı olduğu Broadcasting Board of Governors (Yayıncılık Yönetim Kurulu) aynı zamanda Amerika’nın Sesi’nin de bağlı olduğu kuruluş. Kurumun bünyesindeki Azerbaycan Servisi, 1953 yılında yayınlarına başlamıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG