Erişilebilirlik

Ayrılıkçı ETA Örgütü: 'Kalıcı, Denetlebilir' Ateş-Kes


Ayrılıkçı ETA Örgütü: 'Kalıcı, Denetlebilir' Ateş-Kes
Ayrılıkçı ETA Örgütü: 'Kalıcı, Denetlebilir' Ateş-Kes

İspanya'daki Bask bölgesinin bağımsızlığı için faaliyet gösteren silahlı ETA örgütü, yıllardır süren çatışmaları sona erdirmek için, ilan etmiş olduğu ateş-kes'i kalıcı ve denetimi mümkün hale getirmeye hazır olduğunu açıkladı.

Örgütün, kimlikleri açıklanmayan iki üyesi bu açıklamayı Bask bölgesinin bağımsız olmasını savunan Gara adlı bölge gazetesine verdikleri röportajda yaptı.

ETA'nın 5 Eylül'de ilan ettiği ateş-kes Madrid hükümetince dikkate alınmamış, hükümet ETA'nın son aylarda darbeler aldığını ve bu tür girişimlerle zaman kazanıp, toparlanmaya ve yeniden silahlanmaya çalıştığını belirtmişti.

ETA'nın iki üyesi bugünkü (Pazar) röportajda örgütün, bu yıl 20 uluslararası lider tarafından imzalanan Brüksel Deklarasyonu'nda belirtilen koşullara uymaya hazır olduğunu söyledi. Sözkonusu belgede kalıcı ve denetimi mümkün ateş-kes çağrısı yapılıyor ve Madrid hükümetinin, ETA örgütüyle sorunlarını çözmek için "uygun olan karşılığı vermesi" isteniyor.

Bask bölgesinin bağımsızlığını savunan 34 siyasi parti adına dün yapılan açıklamada, ETA örgütünün uluslararası topluluk tarafından denetlenebilecek tek yanlı ateş-kes ilan ederek barış taahhüdünü ortaya koyması çağrısı yapıldı.

ETA bundan önceki kalıcı ateş-kesi Mart 2006'da ilan etmiş ancak dokuz ay sonra Madrid'in Barajas hava alanında iki kişinin ölümüne yolaçan bombalı saldırının sorumluluğunu üstlenmişti. Örgüt, Madrid hükümetiyle yapılan barış görüşmelerinde ilerleme sağlanmadığı için bu eylemi yaptığını açıklamıştı.

ETA'nın, İspanya'nın kuzeyi ve Fransa'nın güneybatısında bir bağımsız Bask devleti kurulması için yaklaşık 40 yıldır yürüttüğü silahlı eylemlerde toplam 830 kişi öldü. Amerika ve Avrupa Birliği, ETA'yı terörist örgüt olarak kabul ediyor.

XS
SM
MD
LG