Erişilebilirlik

Ay’ın Milyarlarca Yıldaki Oluşumu


NASA’nın yolladığı Lunar Reconnaissance aracı ile Dünya’nın tek uydusunun geçmişini öğrenme imkânı doğdu

Yıllar geçse de Ay aynı görünümünü koruyor. Her ne kadar milyonlarca yıldır kraterler ve yüzeyindeki diğer oluşumlar olduğu gibi duruyor gözükse de, Ay her zaman bu şekilde değildi. NASA’nın, Ay’ın yörüngesine yolladığı Lunar Reconnaissance aracı ile Dünya’nın tek uydusunun geçmişini öğrenme imkânı doğdu.

Ay’ın yaklaşık 4,5 milyar yıl önce oluşmaya başladığı sanılıyor. Bilimcilere göre, Mars büyüklüğündeki bir gök cisminin şiddetle dünyaya çarpması sonucu uzaya fırlayan taş ve toprak parçaların zamanla birleşerek Ay’a dönüştü. Yeni oluşan kitlenin yerçekimiyle yoğunlaşması sürecinden sonra, Ay’ın yüzü soğuyup çatlamaya başlamış. Bir kaç milyar yıl içinde Ay’ın sathındaki lava, Dünya tarafındaki yüzüne akarak Kara Mariya (Dark Maria) adıyla bilinen havzayı oluşturmuş. Ay’a baktığımızda eskiden deniz sanılan bu bölgeyi hala görmek mümkün.

Yüz milyonlarca yıl Ay’a çarpan göktaşı ve meteorlar da yüzündeki kraterleri oluşturmuş. Tamamıyla soğumuş olan Ay, Dünya’ya herzaman ayni yüzünü gösteriyor. Ay’ın başlangıçta nasıl oluştuğu ve deniz sanılan bölgenin neden sadece Dünya’ya bakan yüzünde olduğu halen araştırma konusu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG