Erişilebilirlik

"Işıklar Yanıyor" Mesajıyla Başlayan AYM Tartışması Sürüyor


Anayasa Mahkemesi
Anayasa Mahkemesi

Anayasa Mahkemesi üyesi Engin Yıldırım’ın, Twitter hesabından Anayasa Mahkemesi binasının fotoğrafıyla birlikte paylaştığı “Işıklar yanıyor” mesajına gelen tepkilerin ardından Anayasa Mahkemesi Başkanlığı yazılı bir açıklama yaptı.

Mahkemeden yapılan açıklamada bugünkü genel kurul toplantısı öncesi yaşanan gelişmeler üzerine bir açıklama yapma zorunluluğunun ortaya çıktığı belirtildi.

AYM açıklamasında “Anayasa Mahkemesinin herhangi bir üyesinin şahsi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar Anayasa Mahkemesinin kurumsal görüşünü yansıtmaz. Anayasa Mahkemesi 15 Temmuz 2016 gecesi yaptığı basın açıklamasında ifade ettiği gibi anayasal düzene karşı her türlü demokrasi dışı girişimi reddetmekte ve demokratik hukuk devletinin yanında durmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerine yer verildi.

Yıldırım’ın sosyal medya paylaştığı mesajı siyasi iradeye darbe göndermesi olarak yorumlanmış ve yoğun tepkilere hedef olmuştu.

Cumhurbaşkanı: "Bireysel bir tweet olarak değerlendirmek doğru olmaz"

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AYM üyesi Yıldırım'ın dün geceki paylaşımıyla ilgili görevinden ayrılması gerektiği yönünde mesajlar verdi. Erdoğan, "Bireysel bir tweet olarak değerlendirmek doğru olmaz. 'Çalışıyoruz, ışıklarımız yanıyor' ifadesiyle adeta bir kollektif yapıyı ifade eden bir yaklaşım söz konusu. Çok talihsiz bir açıklama. Bu talihsiz açıklamayı keşke yapmamış olsaydı. Kaldı ki bir üyenin üzerine böyle bir şey düşmezdi. Adeta bir siyasete soyunmuş olması... Çok arzu ediyorsa, gelirsin siyasetin içerisine girersin, siyasetin içerisinde bunu da, bundan daha ötesini de söyleme şansını da yakalarsın" dedi.

Erdoğan: "Siyasete Soyunacaksa Görevinde Kalmamalı"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Erdoğan, konuya ilişkin Engin Yıldırım'ın özür dilemesini ise yeterli bulmadığını işaret etti. Erdoğan, "Özür dilemesi... Şu anda Anayasa Mahkemesi Başkan ve heyeti, bunu düşünmelidir. Ortada böyle bir tablo varsa gereğini de onlar yapmalıdır" görüşünü aktardı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin AYM kararına uymamasıyla ilgili soruya ise, 'yargı süreci içindeki bir konu' değerlendirmesi yapan Erdoğan'ın, Ocak 2018'de Şahin Alpay kararında yaşanan benzer süreci anımsatması dikkat çekti. Erdoğan, "Geçmişte de bunun örneği Şahin Alpay vardır. Bir mahkeme böyle bir karar vermek suretiyle böyle bir adım atmıştır. Demek ki mahkeme böyle bir adım atabiliyor. Bunda da yerel mahkeme kararını vermek suretiyle atabileceği bir adımı atmıştır" dedi.

Erdoğan, “MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dile getirdiği gibi AYM yapısında değişiklik olacak mı?” sorusuna ise “İnşallah” yanıtını verdi. Erdoğan, 1 Ekim'de aynı konuda “Parlamento, Anayasa Mahkemesi’yle ilgili yeni bir yapılanmaya giderse seve seve ben de buna katılırım” demişti.

Adalet Bakanı: "Yargı mensupları kararlarıyla konuşur"

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Anayasa Mahkemesi Üyesi Engin Yıldırım'ın, "Işıklar yanıyor" paylaşımıyla ilgili olarak "Yargı mensupları kararlarıyla konuşur, aktivizim içerisine girecek bir kurum değildir. Bu anlamda sosyal medya üzerinden paylaşım yargı mensubuna hele de yüksek yargı mensubuna yakışmaz. Değerli üyeler, kurumsal saygınlığı korumalıdır. Bu paylaşım bir yüksek mahkeme üyesine yakışmaz" dedi.

''Yargı Mensupları Kararlarıyla Konuşur''
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Adalet Bakanı​ Gül, "Türkiye bir hukuk devletidir. Kurum ve kurallarla işlemektedir. Milletimizin vesayete ve vasiye ihtiyacı yoktur. Kurumların özgürlükleri, hak ve adaleti yerine getirmeleri ve kararlarıyla konuşmaları gerekir. Anayasa Mahkemesi'yle ilgili AK Parti çok önemli adımlar attı. Bireysel başvuruyu AK Parti getirdi. Bu konuda özgürlüklerin önünü açan önemli adımlar attı. Önemli bir iç hukuk yoludur Anayasa Mahkemesi... Kararları bağlayıcıdır. Bu kararları verirken demokrasinin ve hukukun gereği şeklinde davranışlar sergilemek lazım. Bu saygınlığa halel getiren davranışlardan uzak durmalı" ifadelerini kullandı.

Gül, CHP'li Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi'nin kararını tanımadığını ilan eden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tavrıyla ilgiliyse itiraz sürecine dikkat çekti. Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğunu beliren Gül "Mahkemeyle ilgili süreç devam etmektedir. Kânun yolu işlemektedir. Dolayısıyla bu süreci izliyoruz. Devam eden bir süreçle ilgili bakan olarak yorum yapmam doğru olmaz" diye konuştu.

Gül, CHP başta olmak üzere muhalefet partilerinin Berberoğlu gibi davaları hep İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ele aldığı tepkisini de yanıtladı. Gül, "Mahkeme bakması gereken kararlara bakar. Dolayısıyla bu iddiaların temeli yoktur" yanıtını verdi.

Özgür Özel: "Işık yakanların yanında değil milletin yanındayız"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, AYM üyesi Yıldırım'ın dün geceki tweetine tepki gösterdi. "Yargı mensupları yargı kararlarıyla konuşur" diyen Özel, bir üyesi tarafından Anayasa Mahkemesi'nin kapatılması girişimi söz konusuyken böyle bir gündeme yol açılmasını doğru bulmadığını vurguladı. Özel, "Asla ışık yakanların yanında değil milletin yanındayız" dedi.

Özel, Enis Berberoğlu kararındaki mahkeme açısından ise "giyotin" benzetmesi yaparak, Hakim Akın Gürlek'in adeta "gezici cezalandırma makinesi" olduğunu söyledi.

Özel, Enis Berberoğlu kararıyla ilgili olarak, "Dün akşam Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda bir toplantı yapmasını bekledik ve bu çağrı çok geç çıktı. Anayasa'yı ihlal gibi açık bir durumda resen soruşturma çağrısı var. Hakîm ve Savcılar Kurulu (HSK) da ilgili mahkeme hakkında gereğini yapmalıdır. CHP'nin üzerinde çalıştığı bir eylem planı elbette var. Öncelikle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu hukuk katliamına itiraz aşamasında İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nin son verip-vermeyeceğini görmek ve ondan sonra karar vermek durumundayız. Bu ihlale sessiz kalmak zımnen onaylamak demektir. Geleceğe bu vesayet girişimi, anayasayı çiğneme ve milletin seçtiklerini saymama yaklaşımına karşı sergilenen tutumlar tarihteki yerini alacaktır. Şimdi herkesten bu duruma karşı tavır alınmasını bekliyoruz" diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD’den İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ölümüyle ilgili taziye mesajı - 20 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG