Erişilebilirlik

Ay'da Suyun Varlığı NASA'nın Planlarını Nasıl Şekillendirecek?


Ông Nelson Mandela và phu nhân Winnie vẫy chào người ủng hộ khi ông rời khỏi nhà tù Victor Verster ngày 11/2/1990, sau khi bị giam cầm suốt 27 năm.
Ông Nelson Mandela và phu nhân Winnie vẫy chào người ủng hộ khi ông rời khỏi nhà tù Victor Verster ngày 11/2/1990, sau khi bị giam cầm suốt 27 năm.

NASA’nın ay yüzeyine gönderdiği roket sayesinde elde edilen bulgular bilim dünyasını sevindirdi. Roket, Ay’da su olup olmadığı sorusuna yanıt arıyordu. Bilim adamları, Ay’da yerin altında hem su bulunduğunu, hem de bunun beklenenden çok daha fazla miktarda olduğunu söylüyor.

NASA, geçen yıl Ekim ayında Ay’a saatte 9 bin kilometre hızla hareket eden bir roket gönderdi. Roket, Ay’ın güney kutbunda bir kratere saplandı.

Roketin çarpmasının etkisiyle bir kül ve toprak bulutu oluştu. NASA’nın Ay Keşif Uydusu da ortaya çıkan bu toprak yığını ve bulutunu inceledi.

Bilim adamları bulguları incelerken Ay’da daha önce de çeşitli bulgularla saptandığı gibi su olduğu sonucuna vardı. NASA’nın Ay bilimcisi Michael Wargo, son veriler ışığında bu bulguların bir kez daha kanıtlandığını söylüyor.

Wargo, “Ay’da gerçekten de su olduğunu gördük. Hatta miktarın ilk tahminlerimizin yüzde 50 üzerinde olduğunu saptadık” diyor. Bu miktar, bazı çöllerde bulunan su miktarından daha fazla.

Wargo, Ay’da rastlanan buz parçalarının yüzeyin altında bir buz tabakası bulunduğu şeklinde anlaşılmaması gerektiğini söylüyor. Wargo, Ay’ın güney kutbunun en karanlık noktalarında bile böyle bir şey olmadığını anlatıyor. Wargo’ya göre rastlanan şey aslında karla kaplı toprak yığınına benziyor.

Brown Üniversitesi jeoloji profesörü Peter Schultz de NASA’nın bilim ekibinin üyesi. Schultz, araştırmanın bilim adamlarının Ay’ın yüzeyini anlamalarına çok yardımcı olduğunu söylüyor. Uzman, roketin yüzeye çarptığı anda ufak bir parlamaya yolaçtığını, ancak bunun da gecikmeli olarak meydana geldiğini söylüyor.

Schultz bu durumu “Deneyimlerimize dayanarak Ay’ın yüzeyinin yumuşak olduğunu ya da yüzeye yakın bir buz tabakası bulunabileceğini düşündük” şeklinde açıklıyor.

NASA ekibi, Ay’ın yüzeyinin güneş sistemindeki en soğuk yüzeylerden biri olduğunu da söylüyor. Ekibe göre, roketin oluşturduğu tümseği ve toprak bulutunu incelerken parçacıkların yüzde 5’ini su zerreciklerinin oluşturduğu görüldü. Su molekülü hidrojen ve oksijen atomlarından oluştuğu için bunu sadece içme suyu olarak değil, ayrıştırıp yakıt olarak kullanmak da mümkün.

Ay yüzünde saptanan kimyasal maddeler arasında gümüş ve cıva ile metan gazı da bulunuyor.

Schultz, “Ay’ın kapısını araladık ve beklemediğimiz bazı şeyler bulduk. Dünya nasıl geçmişte yaşananların izlerini taşıyorsa Ay’ın da belki çeşitli dönemlerde Ay yüzeyinde volkanlar olduğunu gösteren izler taşıdığını gördük” diyor.

Bütün bu bulgular ve diğer ayrıntılar Science dergisinin 22 Ekim’de çıkan sayısında yayınlandı.

XS
SM
MD
LG