Erişilebilirlik

'Ayakta Kalmak İçin Daha Fazla Egzersiz'


'Ayakta Kalmak İçin Daha Fazla Egzersiz'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Yaşlandıkça kemiklerimiz zayıflar. Zayıflayınca da bazen yürümek zorlaşır. Yaşlılara egzersiz yaptırmak ise bu süreci geciktirebilecek bir yöntem gibi görünüyor

Mildred Jonston ve Brian Ainsworth gibi çoğu insan yaşlandıkça daha az hareket ediyor.

Brian Ainsworth, “Hiçbirşey yapmadıkça daha rahat eder hale geliyorsunuz,” diyor.

Mildred Johnston, “Sanırım gençken de fazla hareketli değildim,” şeklinde konuşuyor.

Ainsworth ve Johnston, yaşlılıkta egzersiz konusunda 1600 gönüllünün yer aldığı bir araştırmaya katılmışlar. Katılımcıların tamamının yürüyememe riski yüksekmiş. Yarısı sağlık programlarına katılarak, bedenlerinin üst kısmını esnetme hareketleri yapmışlar. Ainsworth ve Johnston ise düzenli egzersiz yapan grupta yer almış.

Araştırma, Florida Üniversitesi’nden Doktor Marco Pahor tarafından yürütülmüş: “Bu program için herhangi özel bir ekipmana gerek görmedik, o nedenle her yerde uygulanabilir.”

Araştırma iki buçuk yıl sürmüş.

Ainsworth, “İlk başlarda 30 dakika yürüyebiliyordum, birkaç ay içinde bir saat yürür oldum,” diyor.

Mildred Johnson, “Birçok arkadaşım ve akrabam seksenli yaşlarında. Yaş grubumda şu anda değnek kullanmayan bir tek ben varım,” diyor.

Doktor Pahor, iki grup arasında belirgin bir fark görmüş: “Düzenli egzersiz, hareketsizliğe bağlı önemli sorunları daha başarılı bir şekilde önlüyor ya da geciktiriyor.”

Egzersiz yapan grubun 400 metre mesafeyi sorunsuz yürüme olasılığının %18 daha fazla olduğu belirtiliyor. Katılımcılar egzersizin psikolojik faydalarını da görmüşler.

Ainsworth, “Beni daha fazla yaşama bağladı diyebilirim. Dört yıl önce yapamadığım birçok şeyi artık yapabiliyorum,” şeklinde konuşuyor.

Johnson, “Hareketli olmak sadece vücudunuza değil, zihninize de faydalı,” diyor.

Araştırma, egzersizin, kanıtlanmış bir tedavi yöntemi olmasa da makul oranda yapılması halinde yaşlıları ayakta tutmaya yeterli olduğuna dair ilk çalışma.

Araştırma Amerikan Tabipler Birliği’nin dergisinde yayınlandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG