Erişilebilirlik

'Ay Sandığımızdan Daha Yaşlı'


'Ay Sandığımızdan Daha Yaşlı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Dünya’nın uydusu Ay en az 4 milyar yıllık geçmişe sahip. Ay’ın Dünya üzerindeki çekim gücü, bin yıllardır etkili. Yeni yapılan araştırmalar ise Ay ve Dünya arasındaki ilişkinin birkaç yüz milyon yıl daha eskiye dayandığını ortaya koyuyor. Bu veri, bazı çok kritik bilimsel soruların yanıt bulması açısından oldukça önemli.

Uzay bilimcilere göre Ay, 4 milyar 300 milyon yıl önce Mars büyüklüğündeki bir kayanın Dünya’ya çarpması sonucu oluştu.

Bu çarpışma sonucu ortaya çıkan enkaz, Ay’ı meydana getirdi.

Ancak 4 milyar 300 milyon yıl önceki bu çarpışma, bazı soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Nedeni, Dünya’da yaşam oluşması için gereken sürenin henüz geçmemiş olması.

Melanie Barboni, “Yaptığımız araştırmalara göre Dünya üzerindeki yaşam, en erken 4 milyar 100 milyon yıl önce oluştu. Eğer Mars büyüklüğündeki kütle Dünya’ya 4 milyar 300 milyon yıl önce çarptıysa, yarısı hasar gören Dünya, kendini tamir edip yaşam için gerekli koşulları oluşturmaya nasıl zaman buldu?” şeklinde konuşuyor.

Melanie Barboni ve ekibi, Ay’ın oluşumuna dair daha net bir tarih bulmak için kolları sıvadı.

Uzmanlar, Apollo astronotlarının Ay’dan getirdiği zirkon mineralinin arasındaki Ay taşlarını inceleyerek bu soruya cevap aradılar.

Barboni, Ay'ın 4 milyar 300 milyon yıl önce oluşmadığını, bulgularına göre Ay’ın 4 milyar 510 milyon yıl önce oluştuğunu anladıklarını söylüyor.

Aradaki zaman farkı, yaşamın oluşmasına dair sorulara yanıt veriyor. Uzmanlar artık hem Dünya hem de başka gezegenlerde yaşamın nasıl oluştuğunu daha iyi anlıyor.

Barboni'ye göre, aradaki fark, Dünya’ya soğuması için daha fazla zaman tanıyor. Böylelikle tabaka tektoniği yeniden oluşuyor, atmosfer, su ve yaşam için gerekli tüm şartlar meydana geliyor.

Yeni veriler, Ay’ın Dünya etrafındaki dönüşüne, güneş sisteminin oluşmasından sadece 60 milyon yıl sonra başladığını gösteriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG