Erişilebilirlik

Avusturya Seçimlerinde Sağcı Aday Sürprizi


Heinz-Christian Strache
Heinz-Christian Strache

Avusturya’nın başkenti Viyana’da kritik bir seçim gerçekleşiyor. Almanya ile birlikte sığınmacı krizinden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Avusturya’nın başkentinde aşırı sağcı göçmen ve İslam karşıtı FPÖ’nün sandıktan birinci parti çıkmasından korkuluyor.

Avusturya Özgürlük Partisi FPÖ’nün sağ popülist Genel Başkanı Heinz Christian Strache aynı zamanda partisinin Viyana eyalet başbakan adayı.

İki hafta önce ‘Yukarı Avusturya’ eyaletinde yapılan seçimlerde FPÖ, 2009 yılındaki seçimlere oranla oyunu yüzde 30’a yakın bir oranla iki katına çıkardı. ‘Yukarı Avusturya’daki bu sürprizin, Viyana’da da tekrar edeceğini öne süren Strache, şimdiye kadar Sosyal Demokratlar’ın kalesi olarak bilinen başkent Viyana’yı da kazanacaklarını açıkladı.

“Avusturya’da yabancı problemi yok. Türk ve İslamcılık problemi var” ifadesini kullanan ve Müslüman göçmenlerin Avustuya’ya sığanmalarının esas hedefinin kendi kültürlerini yerleştirmek olduğunu iddia eden Strache’nin alacağı sonuç Avusturya’nın mülteciler politikalarının geleceği adına oldukça önemli bir hale getirmiş durumda.

Ülkede bu sene Nisan ile Haziran ayları arasında 17 bin 395 sığınma başvurusu alındı. Bu geçtiğimiz seneki başvuruların yüzde 300 katı. 8 milyon nüfusu olan Avusturya’ya bu sene içerisinde toplamda 100 bin iltica başvurusu yapılması bekleniyor.

Viyana seçimlerinin bir diğer ilginç noktası ise eyalet meclisi ve belediye başkanlığı için, Türk asıllı Dr. Turgay Taşkıran’ın ‘Birlikte Viyana için’ adlı partiden seçimlere girmesi. Taşkıran, Viyana seçimlerinin bir ön hazırlık olduğunu, esas olarak Avusturya’nın genelinde örgütlenerek bundan sonraki diğer seçimlerde de söz sahibi olacaklarını ifade ediyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00
Linki indirmek için

Gün geçtikçe artan göçmen akını, FPÖ’nün anketlerde göreceli yükselişi, ekonomi ve sağlık sahasındaki tartışmaların seçime damga vurduğunu belirten Dr. Turgay Taşkıran, Avusturya Özgürlük Partisi Genel Başkanı Heinz Christian Strache’in açıklamalarının Avusturya ve Avrupa’daki İslamofobiyi artırdığı görüşünde.

Siyasi gözlemciler ise Viyana nüfusunun yüzde 40’nın göçmenlerden oluştuğunu belirterek, ‘Birlikte Viyana için’ adlı partiye gidecek oyların Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller’in oylarının bölünmesine neden olacağı ve seçimlerden sonra söz konusu oluşumun siyasi arenadan kaybolacağı görüşünde.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG