Erişilebilirlik

Avusturya’dan Zeybekci’ye Ret


Avusturya, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Avusturya’ya girişine izin vermedi. Zeybekci, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin yıldönümü nedeniyle Avusturya’da bir etkinliğe katılacaktı. Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Viyana’nın demokratik değerleri savunmada samimi olmadığı kaydedildi.

Avusturya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Thomas Schnoell kararın Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz tarafından alındığını, Zeybekci’ni katılacağı etkinliğin büyük çaplı olduğu ve bakanın Avusturya’daki kamu düzenini ve güvenliği tehlikeye atabileceği belirtildi.

Avusturya Türkiye’de darbe girişimi sonrası tutuklamaları ve işten çıkarmaları sert şekilde eleştiriyor. Viyana, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinin askıya alınmasını da istiyor.

Ekonomi Bakanlığı ise Zeybekci’nin Avusturya’da herhangi bir etkinlik için Avusturya hükümetine başvuruda bulunmadığını belirtmişti. Medyada çıkan haberlerde Avusturyalı yetkililerle bu yönde planlanan görüşmeler olsa da net bir talepte bulunulmadığı belirtiliyor.

Avusturya’nın kararı Hollanda’nın Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’e benzer bir etkinlik için Cuma günü izin vermemesinin ardından geldi. Türkeş Cuma günü darbe girişiminin yıldönümünde bir etkinliğe katılacaktı.

Geçen hafta da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’da Türklere hitap etmesine izin verilmemişti.

Darbe girişimi sonrası ordu, yargı sisteminde çalışan veya kamu personeli olarak çalışan 50 binden fazla kişi tutuklandı, 150 bin kişi ise işini kaybetti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG