Erişilebilirlik

Avusturya’daki Seçim Göçmenleri Tedirgin Ediyor


Avusturya’da bu kez aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) ikinci parti çıkarak, koalisyon ortağı olacağı tahmin ediliyor
Avusturya’da bu kez aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) ikinci parti çıkarak, koalisyon ortağı olacağı tahmin ediliyor

24 Eylül’de Almanya’da yapılan genel seçimlerde Birlik Partileri CDU/CSU ve SPD arasındaki koalisyonun yenilgisi ve mülteci ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif Partisi AfD’nin beklenenin ötesinde başarısı sonrasında gözler şimdi Avusturya’ya çevrildi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

8,7 milyonluk nüfusa sahip ülkede 6,4 milyon seçmen Federal Konsey’in yeni üyelerini belirlemek için 15 Ekim Pazar günü sandık başına gidecek.

Yıllardır Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile Avusturya Halk Partisi (ÖVP) kaolisyonu tarafından yönetilen Avusturya’da bu kez aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) ikinci parti çıkarak, koalisyon ortağı olacağı tahmin ediliyor. Anketlere göre muhafazakar Halk Partisi (ÖVP) yüzde 34’le yarışı önde götürüyor.

SPÖ ile FPÖ ise ikincilik için yarışıyor. Her iki partinin oy oranları yüzde 25 civarında. Seçim barajının yüzde 4 olduğu Avusturya'da, Yeşillerin ve Yeni Avusturya Liberal Forum Partisi’nin barajı aşmaları bekleniyor. Sosyal Demokratlarla büyük koalisyonu bitirip erken seçime giden ÖVP lideri Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’un seçimden sonra aşırı sağcı FPÖ ile koalisyonu tercih edeceğini açıklaması Avusturya’nın önümüzdeki yıllarda sağ popülist bir hükümete sahip olacağını gösteriyor ve başta ülkede yaşayan göçmenler olmak üzere Avrupa Birliği'nde (AB) de endişelere yol açıyor.

Seçim kampanyalarında en çok konuşulan konuların başında, göçmenler, sığınmacı krizi ve İslam yer aldı. 31 yaşındaki ÖVP lideri Kurz’un, aşırı sağcı FPÖ'nün sığınmacılar, azınlıklar ve Müslümanlar’a yönelik aşırı sağcı söylemlerini neredeyse birebir kopyalayarak, seçim programına taşıması dikkat çekerken, FPÖ lideri Heinz Christian Strache ise doğrudan Türk, Türkiye ve Müslüman karşıtı söylemlerle oylarını kaybetmemeye çabalıyor. Gençliğinde Alman Neo-Nazi gruplarla eylemlere katıldığı ortaya çıkan, Adolf Hitler’i öven açıklamalar yapan ve ırkçı görüşlerinden pişmanlık duymadığını savunan Strache’nin hükümete katılması, aşırı sağcı politikacıların Avrupa genelinde olduğu gibi Avusturya’da da siyaseti etkisi altına almasının bir işareti.

Türkiye kökenli 20 aday da seçim yarışında

Yaklaşık 330 bin Türkiye kökenlinin yaşadığı Avusturya’da Türkiye kökenli yaklaşık 110 bin seçmen oy kullanabilecek. 16 partinin yarışacağı seçime katılan 2 bin 55 aday arasında, Türkiye kökenli 20 aday bulunuyor. Türkiye kökenli göçmenlerin kurduğu Gelecek için Yeni Hareket Partisi (NBZ), Vorarlberg eyaletinde 8 adayla meclise girmek için seçimlerde yarışacak.

Avusturya Sosyal Demokrat Partisi’nden (SPÖ) milletvekili adayı Mustafa Yenici seçimlerin, ülkenin gidişatını belirleyeceğini savunuyor. Yenici, kendi partisi SPÖ’nün ve 2016 Mayıs’tan beri başbakanlık görevini yürüten Christian Kern’in seçim sürecinde Türkiye, İslam, sığınmacı, göçmen konularına değinmemeye özen gösterdiğini, ÖVP ve FPÖ’nün ise aşırı sağcı ve ırkçı söylemlerle aşırı sağın oylarına talip olduğunu belirtiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG