Erişilebilirlik

Avusturya'da Biri Türk Toplam Yedi Cami Kapatılıyor


Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, çok sayıda imamın sınır dışı edileceğini ve toplam yedi camiyi kapatacaklarını açıkladı.

"Avusturya’da paralel toplumların oluşmasına, politik İslam’a ve radikalleşmeye yer yok" diyen Kurz, Avusturya İslam Yasası’na ters davrandıkları gerekçesiyle biri Türk, diğer 6’sı da Arap Dini Topluluğu’na ait toplam yedi caminin kapatılması için talimat verdiğini bildirdi.

Söz konusu Türk camisinin, Viyana’da, Ülkücü derneklerle ilişkisi bulunduğu iddia edilen Nizam-i Alem Camii olduğu öğrenildi.

Başbakan Kurz, kararın camide Çanakkale Savaşı’nın canlandırıldığı bir etkinlikte çocukların asker ve şehit rolünde oynatılması üzerine alındığını söyledi.

Viyana İslam Merkezi
Viyana İslam Merkezi

Kapatma haberini doğrulayan Avusturya İçişleri Bakanı Herbert Kickl ise, caminin izinsiz olarak hizmet verdiğinin tespit edildiğini, konuyla ilgili ihbarın ise Avusturya İslam Cemaati’nden geldiğini açıkladı.

Avusturya İslam Cemaati, hükümetle birlikte Avusturya İslam Yasası’nın hazırlanmasında belirleyici rol üstlenmişti. 2015’de kabul edilen yasa, o zamandan bu yana "Müslümanlara yönelik genel şüphe, yurt dışından gelen imamların engellenmesi ve Bakanlar Kurulu'nun cemaatlerin tanınması ve lağvedilmesinde yetkili olması" yönleriyle eleştiriliyor.

Öte yandan İçişleri Bakanı Kickl, Türkiye’de Diyanet'e bağlı olarak Avusturya’da faaliyet gösteren Avrupa Türk-İslam Birliği'ne (ATİB) bağlı çalışan 40 imamın oturma izinlerinin gözden geçirildiğini duyurdu. İki imamın oturma izinlerinin iptal edildiğini belirten bakan, ilk kez oturma izni başvurusu yapan 5 imamın başvurularının da reddedildiğini belirtti.

Bakan bu karara neden olarak da Avusturya İslam Yasası’nı gösterdi.

Müslüman cemaatlerin yurtdışı finansmanını engellemeyi hedefleyen düzenlemeye göre, Diyanet İşleri’nin gönderdiği din görevlileri Avusturya’daki camilerde görev yapması hükümetin özel iznine bağlı.

Söz konusu İslam Yasası’nın verdiği imkanların şimdiye dek yeterince kullanılmadığını öne süren aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri ve Başbakan Yardımcısı Heinz-Christian Strache ise açıklamasında "Bu sadece başlangıç" dedi.

8,5 milyon nüfuslu Avusturya’da yaklaşık 600 bin Müslüman göçmen yaşıyor. Bunların başını 200 binle Türkiye kökenliler çekiyor, onları Bosnalı göçmenler izliyor.

Paris Büyük Camii girişi
Paris Büyük Camii girişi

Fransa'da da cami kapatılmıştı.

İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre Fransa'da yaklaşık 2 bin 449 camii bulunuyor (2012 rakamı). Ülkede İçişleri Bakanlığı tarafından, her caminin kapatılması kararı ayrı ayrı ele alınıyor. Fransa'da 2017 yılında İçişleri Bakanlığı, 27 camii ya da ibadet merkezinin radikalleştiği şüphesini resmen açıkladı.

Olağanüstü Hal döneminde 20 kadar camii radikalleştiği gerekçesiyle kapatıldı. Bunlardan Paris'in banliyölerinden Villiers Sur Marne'daki 'Al-Islah' camisi, Yvelines'deki Ecquevilly İbadet salonu, yine Paris'in en hassas banliyölerinden Stain'deki 'Al-Rawda' camisi ve Clichy Sous-Bois camisi 2017 yılında kapatıldı.

Son bir yılda en çok 3 caminin kapatılması kamuoyunda yankı buldu. Paris yakınlarındaki Seine-et-Marne bölgesindeki Torcy Camisi, "Cumhuriyete ve yasalarına karşı nefret söylemi içeren vaazlar" nedeniyle kapatıldı. Torcy imamı Mohammed Tlaghi, Aralık 2017'de ülkesi Fas'a sınır dışı edildi.

Marsilya'da Selefi olduğu tespit edilen As-Sounna camisi, Aralık 2017'de kapatıldı. Kapatma kararı 31 Ocak 2018 tarihinde Fransa'nın en yüksek otoritesi Danıştay tarafından da onayladı. Danıştay kararına, "bu camiden çok sayıda kişinin Suriye ve Irak'a cihatçı olarak gitmesini, camide verilen vaazlarda cihadın meşru gösterilmesini ve zina eden ve inanmayan kişilerin öldürülmesinin cayiz olduğunun söylenmesini" gerekçe gösterdi.

Kapatma kararının ardından caminin imamı 63 yaşındaki El Hadi Doudi'nin AİHM'e yaptığı başvuru da reddedilince, İmam Doudi 22 Nisan 2018 tarihinde ülkesi Cezayir'e sınır dışı edildi.

Aynı dönemde Paris yakınlarındaki Yvelines bölgesinde Indes Sitesi'nde yer alan cami de 6 ay süreyle kapatıldı. Sürenin sona ermesinin ardından Indes Sitesi camisinin yeniden açılması için 17 Mayıs'ta başvuruda bulunuldu. Ancak bina sahibi, salonun ibadet mekanı olarak kiralanmasını istemediği için kira sözleşmesini iptal etti. Mahkeme, ev sahibine hak vererek, camii derneğinin binayı boşaltılması istedi. Ancak Dernek, caminin yeniden açılabilmesi için hukuki yolları izlemeye devam ediyor.

Fransa'da terör saldırılarının ardından getirilen OHAL uygulaması kaldırıldıktan sonra, cami kapatma kararlarını hızlandıran terörle mücadele yasası valiliklere hem kapatma kararı, hem de kapalı kalma süresine ilişkin geniş yetki veriyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG