Erişilebilirlik

Avusturya’da Oy Kullanan Çifte Vatandaş Türkler'e Yaptırım İhtimali


Avusturya’da, Türkiye’deki anayasa değişikliği referandumu için ‘Evet’ oyu kullanan Türkler’le ilgili tartışmalar yeni bir boyut kazandı. Konuyla ilgili haberlere göre, Avusturya vatandaşlığına rağmen yasadışı olarak yeniden Türk vatandaşlığına geçenlerin isimlerinin yer aldığı listeler incelemeye alındı.

Avusturya hükümeti 16 Nisan referandumunda oy kullanan çifte vatandaşlara yönelik bir dizi yaptırım planlıyor. Söz konusu kişilerin Avusturya vatandaşlığının iptalinin yanı sıra, 5 bin Euro da para cezasına çarptırılmaları öngörülüyor. Avusturya yasalarına göre çifte vatandaşlık istisnai durumlar haricinde yasak. Referandumda Avusturya’da kurulan toplam 134 sandıkta 52 bin 733 kişinin oy kullandığı saptanmıştı.

Avusturya makamlarının verilerine göre, ülkede yaşayan toplam 250 bin Türk kökenli göçmenden 116 bini Türk vatandaşı. Bunların 93 bini ise 18 yaşın üzerinde olduğu için oy hakkına sahip.

Ancak Yüksek Seçim Kurulu’nun yayınladığı sayılara göre, Avusturya’da oy kullanma hakkına sahip Türk vatandaşlarının sayısı 108 bin 561. Avusturya’nın kendi sayılarıyla Yüksek Seçim Kurulu’nun sayıları arasındaki yaklaşık 15 bin kişilik farkın, hem Türk hem de Avusturya vatandaşı olan kişiler nedeniyle oluştuğu tahmin ediliyor. Avusturya’da sadece doğum sırasında anne veya babadan biri Avusturya vatandaşı olan göçmen kökenli çocuklar için çifte vatandaşlık yasal. Ancak sonradan Avusturya vatandaşı olanların, eski vatandaşlıklarına da dönerek, çifte vatandaş olmaları yasak. Avusturyalı yetkililer, yurtdışı seçmen listesinin Avusturya ile ilgili bölümünün ellerinde olduğunu ve çifte vatandaş olanların bu şekilde tespit edileceğini belirtti. Türk kökenli vatandaşların isim, kimlik numarası, anne ve baba adı, adres gibi tüm detaylarının yer aldığı seçmen listelerinin Avusturya makamlarına nasıl ulaştığı konusunda ise kesin bir bilgi bulunmuyor.

Avusturya’da referandumda oy kullanan Türk vatandaşlarının yüzde 73’ü ‘Evet’ oyu vermiş, ardından çifte vatandaşlık konusu tartışılmaya başlamıştı. Son olarak, İslam ve göçmen karşıtı Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) lideri Heinz-Christian Strache, referandumda ‘Evet’ diyen Türkler’in ülkeyi terk etmesini talep eden bir açık mektup yayınladı. Strache, Avusturya ve Avrupa'da yaşayan Türkler’in bulundukları ülkelerde “mutsuz” olduğunu, bu yüzden “daha fazla acı çekmemek” için Türkiye’ye geri dönmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan çifte vatandaşlıkla ilgili tartışmalar Almanya’da da sürüyor. Referandumda Almanya’da ‘Evet’ oranının yüzde 63’ü bulması sonrasında, Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Türkler’e çifte vatandaşlık uygulamasının kaldırılmasını gündeme getirdi. Geçen Aralık ayında yapılan CDU kurultayında, Almanya’da doğumla birlikte çifte vatandaşlık hakkı tanınması uygulamasının kaldırılması yönünde tavsiye kararı alınmıştı. Geçen hafta sonunda da Almanya için Alternatif (AfD) konuyu seçim programına alarak, çifte vatandaşlığın “Türkler’in uyumsuzluğunun nedenlerinden biri” olduğunu öne sürdü.

Yeşiller Partisi Eş-Başkanı Cem Özdemir ise, Almanya’da yaşayan ve çifte vatandaş olanlarının belli bir süre sonrasında hangi vatandaşlığı tercih edecekleri konusunda karar vermeleri gerektiğini söyledi. Özdemir, “Dedelerinin geldiği ülkeyle bağlantısı kalmayan dördüncü, beşinci kuşakların, çifte vatandaş olarak başka bir ülkede oy kullanmaları ne kadar doğru, bunu tartışmalıyız” şeklinde görüş belirtti. Çifte vatandaşlık tartışmalarının 24 Eylül’de yapılacak federal parlamento seçimlerinin en önemli konularından biri olacağı tahmin ediliyor. Almanya’da yasalara göre, ülkede doğan göçmen çocukları, 21 yaşına kadar Almanya'da sekiz yıl yaşamış veya altı yıl boyunca Almanya'da eğitim görmüş olmaları durumunda çifte vatandaşlık hakkına sahip olabiliyorlar.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG