Erişilebilirlik

Avustralya'daki Sellerin Sorumlusu La Nina


Avustralya'daki Sellerin Sorumlusu La Nina
Avustralya'daki Sellerin Sorumlusu La Nina

Avustralya ve Brezilya’da ölümcül seller iki ülkede de büyük felakete yol açtı. Brezilya’daki sellere normal hava şartları diyen uzmanlar Avustralya’daki sellerin La Nina’nın bir sonucu olduğunu söylüyor. Bu sellerde küresel ısınmanın rol oynayıp oynamadığı ise hala tartışılıyor.

Brezilya’da aşırı yağmurların yolaçtığı sel felaketi ve toprak kayması en az 600 kişinin ölümüne yol açtı. 14 bin kişi evsiz kaldı.

Avustralya’da sel suları çekilmeye başladı ve yardım çalışmaları sürüyor.

Son yüzyılın en kötü sel felaketi kıtanın güneyine doğru ilerliyor.

Greg Holland Amerikan Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezi’nde görevli bir iklimbilimci. Holland’a Avustralya’da sahibi olduğu bir üzüm bağında ulaştık. Holland, Skype aracılığıyla bize son durumu anlattı: "8-16 kilometre genişliğinde ve 3-5 metre uzunluğunda sel duvarıyla karşı karşıyasınız. Bu kadar çok su üzerinize geldiğinizde kaçma şansınız yok. Halk buna kara tsunamisi diyor."

İklimbilimciler Avustralya sellerini La Nina hava akımına bağlıyor. Doğal bir hava akımı olan La Nina Büyük Okyanus’un doğusunda okyanus suyunu soğutuyor, batıda ise ısıtıyor. Bu hava devir daimi, el Nino devreye girinceye kadar devam ediyor.

Holland kürsel ısınmanın aşırı yağmurlara yolaçatığını etkili söylüyor.

Yağışların yoğunluğu ve miktarı küresel ısınmanın bir sonucu.

Ancak herkes bu görüşte değil. Rupa Kumar Kolli, meteoroloji uzmanı. Dünya Meteoroloji Örgütü uzmanıyla da Skype yoluyla konuştuk: "Elimizde bu yağışların küresel ısınmanın sonucu olduğuna dair kesin bir kanıt yok. Bu yüzden nedenin el Nino veya La Nina olduğunu söyleyemeyiz."

Tony Barnston Columbia Üniversitesi’nde hava durumu uzmanı. Barnston okyanus ısısı artsa bile Büyük Okyanus’un doğusuyla batısı arasındaki ısı farkının el Nino ve la Nina’ya yol açacağını söylüyor. Barnston küresel ısınmanın etkilerinin daha uzun yıllar hissedilmeyeceğini söylüyor: "Küresel ısınmanın okyanuslardaki etkisi, havadaki etkisinden daha yavaş hissedilecek."

Brezilya’ya gelince, Barnston buradaki sellerin la Nina ile ilgisi olmadığı görüşünde.

Brezilya’daki seller daha bölgesel bir olay.

Barnston, Brezilya’nın olağan bir la Nina sırasında normalin altında yağış alacağını söylüyor. Ancak ülkedeki durum bunun tam tersi.

Nedeni ne olursa olsun iklim bilimciler la Nina’nın etkisinin aylarca hatta yıllarca süreceğini söylüyor.


XS
SM
MD
LG