Erişilebilirlik

Avustralya Suriye’deki Hava Operasyonlarını Askıya Aldı


Avustralya, Suriye’deki hava operasyonlarını geçici olarak askıya aldığını açıkladı.

Avustralya kararı, bir ABD uçağının Suriye uçağını düşürmesi ve Rusya’nın da buna yanıt olarak Suriye üzerinde uçan koalisyon uçaklarını hedef olarak göreceği tehdidinde bulunmasının hemen ardından aldı.

2014 yılı Eylül ayından bu yana IŞİD hedeflerine hava saldırıları düzenleyen koalisyonun içinde yer alan Avustralya’nın savunma bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Suriye’de “havadaki durumu” gözleyecekleri ve “zamanı gelince” hava operasyonlarına yeniden başlayacakları belirtildi. Bakanlık, komşu Irak’taki operasyonların ise devam edeceğini bildirdi.

Bu arada ABD, Rusya’nın tehdidine sert yanıt verdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye’nin Tabka kenti yakınlarında koalisyon ortağı güçleri bombalayan SU-22 tipi Suriye uçağını düşürme kararını savunarak, “Çıkarlarımızı korumak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Spicer, “Suriye rejimi, IŞİD’e karşı bizimle birlikte çalışan koalisyon güçlerinin meşru müdafaa hakkını muhafaza edeceğimizi anlamalı” diye konuştu

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise, Suriye uçağının düşürülmesini “saldırı eylemi” olarak niteledi. Moskova, koalisyon uçaklarının hedef olarak görüleceği uyarısında bulunmuş ve kazara askeri hadiselerin meydana gelmesini önlemek için kurulan acil hattı kapalı tutacağını duyurmuştu.

Spicer, Washington’ın iletişim kanallarını açık tutmak için çalışacağını söyledi.

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford da, yetkililerin iletişim bağlantısını yeniden tesis etmeye çalıştığını ve çatışmasızlık çabalarının geçmişte işe yaradığını belirtti.
Dunford, “Rusya Federasyonu, Suriye’deki amaçlarının bizim gibi IŞİD’i yenilgiye uğratmak olduğunu belirtiyor. Önümüzdeki saatlerde bunun doğru olup-olmadığını göreceğiz, zira Rakka içi ve çevresiyle güney Suriye’deki tüm operasyonlarımız özellikle IŞİD’i hedef alıyor” diye konuştu.

Rus ordusu ise, koalisyon güçlerinin komutasının Suriye hava sahasında hadiselerin oluşmasını engellemek için kurulan iletişim kanalını kullanmadığını iddia etti.
Rus parlamentosunun üst kanadının savunma komisyonu başkan yardımcısı Frants Klintsevich, savunma bakanlığı açıklamasının ABD’yle Suriye’de savaş olacağı anlamına gelmediğini ancak Moskova’nın Suriyeli müttefiklerine saldırıları kabul etmeyeceğini vurguladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG