Erişilebilirlik

Avustralya Polisine Peçe Açma Yetkisi Verildi


Avustralya Polisine Peçe Açma Yetkisi Verildi
Avustralya Polisine Peçe Açma Yetkisi Verildi

Avustralya’nın en kalabalık eyaleti New South Wales’de polislere gerekli gördüklerinde Müslüman kadınların çarşaf ve peçelerini çıkarma yetkisi verildi.

Emniyet görevlileri gerektiğinde kimlik tespiti için kadınların yüzünü kapatan “burka” gibi diğer giysileri de çıkarabilecek.

New South Wales’de bir süre önce Carnita Matthews adlı Müslüman bir kadın polise iftira suçundan hüküm giymişti. 6 ay hapse mahkûm olan kadın bir polis memurunu alkol testi yapmak için peçesini zorla açmakla suçluyordu.

<p><a href="http://video.news.com.au/2033909162/Burqa-woman-loses-court-battle" mce_href="http://video.news.com.au/2033909162/Burqa-woman-loses-court-battle">VIDEO: Burqa woman loses court battle</a></p>

Temyiz mahkemesi, polis memuru kadının yüzünü görmediği, başka bir deyişle, kadının taktığı peçenin doğru kimlik tespitini imkânsız hale getirdiği gerekçesiyle cezayı iptal etti.

Eyalet Başbakanı Barry O'Farrell yeni yasanın bu tür olayların tekrarlanmasını önleyeceğini söyledi. Avustralya'daki Müslüman cemaati ise istismar edilmemesi ve kadınlara karşı hassas davranılması koşuluyla yasayı desteklediğini açıkladı.

Yeni yasa, polisin çarşaf çıkarma ya da peçe açılması talebini reddeden Müslüman kadınlara bir yıla kadar hapis ya da ağır para cezası verilmesini öngörüyor.

Bazı sivil toplum kuruluşları yasayı gereksiz bulup eleştirirken başka eyaletler de benzer yasalar çıkarmaya hazırlanıyor.

Melbourn Üniversitesi öğretim üyelerinden siyasi bilimler profesörü Şahram Akbarzade yeni yasanın Avustralyalıların terörizm korkusundan kaynaklandığı görüşünde

Avustralya’ya komşu Yeni Zelanda’da kamuoyu kara çarşaf ve burkanın yasaklanıp yasaklanmaması konusun görüşüyor. Tartışmaya çarşaflı Suudi kadınların iki kez belediye otobüslerinden indirilmesi sebep oldu.

Yeni Zelanda Başbakanı John Key ülkesinin hoşgörülü ve çok kültürlü olduğunu söyledi, Fransa gibi peçe ve çarşaf yasağına gerek duymadığını savundu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG