Erişilebilirlik

Avustralya'da Orman Yangınları Nedeniyle Acil Durum İlan Edildi


Sidney şehri de orman yangınları nedeniyle yoğun duman altında kaldı.
Sidney şehri de orman yangınları nedeniyle yoğun duman altında kaldı.

Avustralya’nın en kalabalık eyaleti olan ve Sidney’in de içerisinde bulunduğu Yeni Güney Galler bölgesinde söndürülemeyen orman yangınları nedeniyle 7 gün süreyle acil durum ilan edildi.

Yangınlar kontrol altına alınamazken bölgede ayrıca rekor hava sıcaklıkları yaşanıyor. Yetkililer yer yer hava sıcaklığının bazı bölgelerde 50 dereceye ulaştığı ve daha da kötüleşebileceği uyarısında bulunuyorlar.

Avustralya’da yılın bu ayları genel olarak orman yangınlarının yaşandığı dönem olarak biliniyor ancak bu kez uzmanlar küresel ısınmanın da etkisiyle yaşanan kuraklığın yangınları çok daha tehlikeli ve büyük hale getirdiğine dikkat çekiyorlar.

Yeni Güney Galler eyaletinde halen yüzden fazla noktada orman yangınlarının devam ettiği ve çoğunun halen kontrol altına alınamadığı ifade ediliyor.

Sidney yakınlarında devam eden yangınlarda ormanlık arazilerle birlikte çok sayıda çiftlik evinde kül olduğu belirtiliyor. Şu ana kadar en az 20 evin yandığı haber veriliyor.

Yaklaşık 5 milyon kişinin yaşadığı Sidney şehri de yangınlar nedeniyle şehre ulaşan duman nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşıyor.

Şehirdeki hastanelerin acil servislerine solunum zorluğu şikayetiyle başvuruların arttığı ifade ediliyor. Yetkililer solunum rahatsızlığı olanların, yaşlı ve çocukların özellikle gerekmedikçe sokağa çıkmaması uyarısında bulunuyorlar.

Öte yandan çevreciler de Sidney’de gösteriler düzenleyerek küresel ısınma eylemleri yapıyor ve Avustralya hükümetinden sera gazlarının salınımını azaltacak adımlar atmasını talep ediyorlar.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG