Erişilebilirlik

Carr ABD ile Askeri İşbirliği Konusunda Çin’e Güvence Verdi


Resmi bir ziyaret için Çin’e giden Bob Carr, Pekin’de Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi ve Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Tümgeneral Wei Fenghe ile görüştü.

Bakan, görüşmede, Amerika’yla askeri işbirliğini ülkesinin ulusal güvenliğinin temel taşı olarak niteledi ve Washington’un Asya-Büyük Okyanus bölgesinin barış ve istikrarı için çalıştığını savundu.

Avustralya Dışişleri Bakanı, Çin’in ekonomik gelişmesini Amerika’nın sağladığı barış ve istikrar sayesinde gerçekleştirdiğini de sözlerine ekledi. Bob Carr, hükümetinin Amerika’nın Avustralya’da üs kurmasına izin vermesinin de bu çerçevede değerlendirilmesini istedi. Ancak Çinliler durumu böyle görmüyor. Pekin hükümeti, Avustralya’nın "Soğuk Savaş döneminden kalma askeri ittifaklarından vazgeçmesini talep ediyor.

Carr, Çin’e yaptığı ilk ziyaret sırasında Çin-Avustralya serbest ticaret anlaşması konusunda danışmalarda da bulunacak. En önemli askeri müttefiki Amerika olmasına rağmen, Avustralya, ihracatının dörtte birini en önemli ticaret ortağı Çin’e yapıyor.

Amerika 2017 yılına kadar Avustralya'da 2 bin 500 asker konuşlandırmayı planlıyor. İlk Amerikan birliği geçen ay göreve başlamıştı.

XS
SM
MD
LG