Erişilebilirlik

Avrupa'yı Resesyondan Almanya Kurtardı


Avrupalı yetkililer, 17 üyeli Euro bölgesinde yılın ilk aylarında ekonominin büyüme göstermediğini açıkladı.

Daha önceki tahminlerde de Euro bölgesinin bu yılın ilk üç ayında resesyona girdiği öngörüsü yapılmıştı. Bu tahminler bölgenin 2011’in son üç ayında %0,3 oranında küçüldüğü yolundaki verilere dayanıyordu.

Buna karşılık Almanya’nın 2012’nin ilk üç ayında %0,5 oranında büyüdüğü görüldü. Bu yüzden de 17 üyeli Euro bölgesinin ekonomisi negatif büyüme çizgisinin altına düşmedi.

Bu arada bölgenin en büyük ikinci ekonomisi olan Fransa’da büyüme sıfır düzeyinde kaldı. Üçüncü büyük ekonomi durumundaki İtalya’da ise ekonomi %0,8 oranında küçüldü. Küçülme oranı İspanya’da %0,3 düzeyinde gerçekleşti.

Borç krizi sonrasında yapılan son seçimlerde hükümet kurulamadığı için yeniden sandık başına gitmeye hazırlanan Yunanistan ise son beş yıldır resesyondan kurtulamadı.

Birçok Avrupa ülkesinde hükümetler kemer sıkma politikası izliyor, bu yüzden devlet harcamalarında kısıtlamalara gidiliyor. Bunun bir sonucu olarak da ekonomi büyüyemiyor.

Euro bölgesine dahil olmayan İngiltere’nin Maliye Bakanı George Osbourne da Brüksel’de AB maliye bakanları toplantısında yaptığı açıklamada Euro bölgesindeki olumsuzlukların tüm Avrupa’yı etkilediğini söyledi.

Ekonomideki durgunluk ve Yunanistan’daki siyasi belirsizlik yüzünden Euro’nun değeri de son dört ayın en düşük seviyesine inerek 1,28 Dolar üzerinden işlem gördü.

XS
SM
MD
LG