Erişilebilirlik

Avrupa’yı Korkutan Koli Basili Yeni Bir Tür


Avrupa’yı Korkutan Koli Basili Yeni Bir Tür
Avrupa’yı Korkutan Koli Basili Yeni Bir Tür

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa’da 18 kişinin ölümüne yola açan koli basilinin şimdiye kadar görülmemiş bir tür olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler’e bağlı örgüte göre, genetik analiz bakterinin yeni ve çok daha tehlikeli bir tür olduğunu gösterdi. Uzmanlar, yeni bakterinin iki farklı koli basilinin birleşimi olabileceğini düşünüyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nden bir yetkili, laboratuar analizinde, iki ayrı koli basilinin en zehirli ve en tehlikeli genlerinin belirlendiğini söyledi.

İnsan bağırsağında yaşayan bakteriye en çok iyi temizlenmemiş sebzelerde rastlanıyor.

Son salgın, 16’sı Almanya’da olmak üzere, dokuz Avrupa ülkesinde 18 kişinin ölümüne ve bin 600 kişinin hastalanmasına sebep oldu.

Almanya, Avusturya ve Rusya, İspanya’dan ithal edilen sebzelerin satışını yasaklarken; Berlin hükümeti Almanya’nın kuzey bölgelerinde halka, çiğ domates, salatalık ve marul yememeleri uyarısı yaptı.

Rusya ise bir adım daha ileri giderek tüm Avrupa Birliği'nden sebze ithalatını ve satışını yasakladı. AB ülkelerinden yılda 853 milyon dolar taze sebze ithal eden Rusya’nın kararı Avrupa’da şok yarattı.

Hastalığın İspanya’dan kaynaklandığı iddiası bu ülkeye haftada 288 milyon dolara mal olurken, Hollandalı çiftçiler panik nedeniyle haftada 43 milyon dolar kaybettiklerini söylüyor.

XS
SM
MD
LG