Erişilebilirlik

Avrupalı Türkler'de Seçim Heyecanı


Yurtdışında yaşayan 2,5 milyon seçmen konumundaki Türkiye vatandaşının ikinci seçim heyecanı dün başladı. Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için seçim sandıkları 1 milyon 404 bin 987 seçmenin bulunduğu Almanya başta olmak üzere Fransa, Belçika, Avusturya, İsviçre ve Danimarka’da dün saat 10.00’dan itibaren açıldı.

İlk günde seçime ilgi oldukça yüksek oldu. Seçim sürecini takip eden ‘Gurbetin Oyları’ adlı kurumun verdiği sayıya göre seçimin ilk günü Almanya’daki sandıklarda 2955 seçmen oyunu kullandı. En fazla yurtdışı seçmen sayısına sahip olan Almanya'da 12 Konsolosluk ve Dortmund'da kiralanan bir binada kurulan seçim sandıklarında 31 Mayıs'a kadar aralıksız yani hafta sonları ve resmi tatillerde de sürecek olan oy verme işlemi 10 ile 19 saatleri arasında gerçekleştiriliyor.

Başkonsolosluklar hafta sonu veya tatil günlerinde yığılmalar olabileceğini düşünerek, seçmenlere hafta içi mesai saatlerinde gelmelerini tavsiye ediyor.

Geçen yıl yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Almanya’daki yedi bölgede kurulan sandıklarda, dört gün içinde, randevu sistemiyle oy kullanma zorunluluğu katılımın tahminlerin çok altında kalmasına neden olmuştu.

Bu kez seçimin okulların devam ettiği bir döneme gelmesi nedeniyle de katılımın yüzde 40’lara varabileceği ve yurtdışındaki oyların seçim sonucunu etkileyeceği tahmin ediliyor.

Ayrıca yurt dışındaki seçmenler, 7 Haziran'a kadar 33 gümrük kapısında da dünden itibaren oy verme hakkına sahip. Berlin’deki sandıklarda ilk oy veren Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu oldu. Vatandaşların siyasi iradelerini sandığa yansıtmak için oy haklarını kullanmalarını tavsiye eden Büyükelçi Karslıoğlu, seçimlere katılımın ilk gün yoğun olmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00
Linki indirmek için

Yurtdışında Türkiye’den yaklaşık bir ay önce başlayan oy verme işlemi 31 Mayıs Pazar günü son bulacak. Berlin’in ünlü Türk mahallesi Kreuzberg’de bugün Amerika’nın Sesi Türkçe’nin mikrofonunu tuttuğumuz vatandaşların büyük bölümü önümüzdeki günlerde oy vermeyi düşünüyor.

Yurtdışında verilecek oylar başkonsolosluklardaki güvenli odalarda saklanacak, oy verme işlemi bitince belirli bölgelerde toplanacak ve 31 Mayıs’dan sonra Türkiye’den gelecek siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu ayrı bir heyet tarafından uçaklarla Türkiye’ye götürülecek. 7 Haziran’da yurt içindeki oylarla birlikte sayılacak oylar Türkiye’nin genel oylarına eklenecek ve sonra oransal şekilde partilerin oylarına şehir şehir eklenecek.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın Karlsruhe kentinde ‘Gençlik Buluşması’ adı altında düzenlenecek programda Almanyalı Türklere seslenecek. Cumhurbaşkanı 14 bin kişilik bir salonda konuştuktan sonra Belçika’ya geçecek ve Hasselt kentindeki ‘Belçika Gençlik Buluşması’ etkinliğinde de Belçikalı Türklere seslenecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG