Erişilebilirlik

Avrupalı Parlamenterlerden Hapisteki Gazetecilere Destek


Le chef de l'exécutif de l'Union européenne, Jean-Claude Juncker, prononce son discours sur l'état de l'Union au Parlement européen à Strasbourg, dans l'est de la France, 14 septembre 2016.
Le chef de l'exécutif de l'Union européenne, Jean-Claude Juncker, prononce son discours sur l'état de l'Union au Parlement européen à Strasbourg, dans l'est de la France, 14 septembre 2016.

Beş Avrupa Parlamentosu üyesi Türkiye’de hapiste tutulan beş Türk gazeteciye altı aylık süre boyunca destek olacaklarını açıkladı.

Strasburg saatiyle 2.00’de yapılacak basın toplantısında hem Avrupa Parlamentosu’nun bu destek girişimi hakkında bilgi verilecek, hem de hapiste tutulan gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yapılacak.

İtalyan Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi ve Özgürlükler Avrupası ve Doğrudan Demokrasi Grubu’ndan Fabio Massimo Castaldo, “Hapisteki gazetecilere destekleyerek, kişisel durumlarının hiç unutulmaması gerektiğinin altını çiziyoruz” dedi.

Avrupa Halk Partisi’nden Çek Parlamenter Michaela Šojdrová ise “Bu beş vaka sadece birkaç örnek. Bugün gazetecilerin ailelerinin ve dostlarının çektiği acıların son bulması çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu’ndan yapılan açıklamada Türkiye’nin dünyada en fazla sayıda gazetecinin gözaltında olduğu ülke durumunda olduğu belirtildi. “Sadece işini yapan gazeteciler terörizm suçlarıyla yargılanıyor ve ömür boyu hapis cezasına kadar varan cezalarla karşı karşıya kalıyorlar” denildi.

Avrupa Parlamentosu üyelerinin bu girişimi beş üyenin kendilerine “ikiz gazeteciler” seçmesi ve bu kişilere destek vermesi şeklinde planlanıyor.

Özgürlükler Avrupası ve Doğrudan Demokrasi grubu üyesi İtalyan Fabio Massimo Castaldo, Özgür Gündem gazetesinden İnan Kızılkaya ile eşleşecek.

Sosyalist Demokratlar grubu üyesi Slovenyalı Tanja Fajon, Zaman gazetesi eski köşe yazarı 72 yaşındaki Şahin Alpay ile eşleşecek.

Almanya’dan Yeşiller ve Avrupa Özgür İttifakı üyesi Rebecca Harms Cumhuriyet yazarı Ahmet Şık ile eşleşecek.

İspanya’dan Yeşiller ve Avrupa Özgür İttifakı üyesi Jordi Solé Meydan gazetesi köşe yazarı Abdullah Kılıç ile eşleşecek.

Çek Cumhuriyeti’nden Avrupa Halk Partisi üyesi Michaela Šojdrová, Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ile eşleşecek.

Avrupa Parlamentosu daha önce Türkiye’de gazetecilerin “keyfi biçimde hapse atılmasını” kınadı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG