Erişilebilirlik

Avrupalı Müslümanlar Gençlerini Korumaya Çalışıyor


Avrupalı Müslümanlar Gençlerini Korumaya Çalışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Norveç’in başkenti Oslo’da çok sayıda Müslüman yaşıyor. Birçokları gibi Norveç’teki Müslümanlar da gençlerini IŞİD gibi örgütlerden korumak için mücadele ediyor.

Köktendinci teröristler tarafından hedef alınan, örgüte girmesi teşvik edilen ve Skype aracılığıyla konuşan aktivist Yusuf Barto El Sıddık, gençlerin her gün meşgul tutulmaları gerektiğini ve bütün etkinlikleri camilerin düzenlemesinin mümkün olmadığını söyledi.

Uzmanlara göre Avrupa’daki Müslümanlar’ın önünde ciddi zorluklar var. Öncelikle bu gruplar etnik çizgilerle birbirlerinden ayrılıyor.

George Washington Üniversitesi’nden Profesör Kelly Pemberton, Fransa’daki son terör eylemlerinden sonra biraz kamu desteği alsalar da özellikle gençler konusunda hükümetlerin Müslüman toplumlara düzenli yardım yapmadığı eleştirisinde bulunuyor. Kelly, köktendinci ideolojilerin, Avrupa’da yaşayan Müslümanlar’a, Batı toplumundan dışlandıkları ve ayrımcılığa uğradıkları için çekici geldiğini belirtiyor.

Profesör Pemberton, Batılı ülkelerde yaşayan Müslümanlar’ın gerekli desteği alacağından emin olmadığını vurguluyor.

Virginia eyaletinin Sterling kentindeki Müslüman Cemiyeti ise topluma Avrupa’dan çok daha farklı bir ortam sunuyor. Müslüman çocuklara burada güvenli bir eğitim ortamı sağlanıyor.

Birçok etkinlik sunan bu gibi kurumlar, Müslümanlar’ın Amerika’da elde ettikleri başarının işareti olarak görülüyor. Amerika’daki bu kurumlar aynı başarıyı Avrupa’ya da taşımak istiyor.

Bu kurumlardan biri, Kuzey Amerika İslam Cemiyeti bünyesinde faaliyet gösteren Din ve Toplum Ortaklığı. Kurumun yöneticisi Sayyid Seyit’e göre Avrupa’daki Müslümanlar’ın da sorumluluk alması şart, ayrıca farklı diller öğrenmeleri, memleketlerine olan bağlarını koparmamaları gerekiyor.

Seyit, Müslümanlar ile iletişime geçmek için birçok kez Avrupa’ya gitmiş. Bazı genç Müslümanlar için zamanın azaldığı kaygısı içinde olduğunu gizlemiyor. Seyit, ''Gençler öfkeye kapılır ve hayalkırıklığı yaşarlarsa İnternet’te diğer seçeneklerin her zaman ellerinin altında olduğunu düşünürler.” şeklinde konuşuyor.

Virginia’daki Müslüman aileler, çocuklarının bu diğer seçeneği hiçbir zaman akıllarına getirmeyeceğini umuyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG