Erişilebilirlik

Avrupa'dan Rumlar'a Ültimatom


Lefkoşa'da bir bankanın önünde ATM'den para çekmek için kuyrukta bekleyen Rumlar
Lefkoşa'da bir bankanın önünde ATM'den para çekmek için kuyrukta bekleyen Rumlar
Kıbrıslı Rum liderler ülkeyi iflastan kurtarmak için 7,5 milyar dolarlık destek ararken Avrupa Merkez Bankası Rum hükümetine mali krize çözüm bulmazsa acil yardım fonunu Pazartesi günü keseceği uyarısında bulundu.

Moskova’da Rum maliye bakanlığı yetkilileri Rus liderlerle yeni kredi olanaklarını görüşmeye devam etti. Lefkoşa’da ise yetkililer borçlu bankları yeniden yapılandırma ve emekli fonları gibi iç kaynaklardan ve adada faaliyet gösteren yabancı bankalardan para toplama konularını ele aldı.

Kıbrıs Rum Parlamentosu tasarruf mevduatlarından tek seferlik vergi alınarak 11 milyar dolar toplanması karşılığında verilecek 13 milyar dolarlık ekonomik kurtarma paketini Salı akşamı büyük çoğunlukla reddetmişti.

Avrupa Birliği Kıbrıs Rum hükümetine parlamentonun ekonomik kurtarma paketini reddetmesinin ardından borç krizine yeni çözümler bulması için baskıyı arttırdı.
Birliğin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, alternatif bir senaryo bulma yükümlülüğünün Kıbrıs Rum hükümetine düştüğünü bildirdi.

Öteyandan Kıbrıs Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu, parlamentosun ekonomik kurtarma paketini reddetmesi üzerine ekonomiye katkıda bulunmak için kilise malvarlığını devreye sokabileceklerini söyledi.
Başpiskopos Hrisostomos Devlet Başkanı Nico Anastasiades’le görüştükten sonra yaptığı açıklamada kilisenin malvarlığını ipotek etmeye ve devlet tahvili satın alma hazır olduklarını belirtti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG