Erişilebilirlik

Avrupa'daki Türk Nüfusu Kalabalıklaşıyor


Avrupa'daki Türk Nüfusu Kalabalıklaşıyor
Avrupa'daki Türk Nüfusu Kalabalıklaşıyor

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki üyelik müzakereleri bir süredir tıkanma noktasında. Konunun uzmanları 9 Aralık’ta düzenlenecek AB Zirvesi’nde Euro krizinin yanı sıra genişleme politikasının da gündemde olacağını ve Türkiye ile müzakerelerin bu kapsamda yeni bir ivme kazanabileceğini savunuyor.

Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğinde yolun sonu daha çok uzak gibi gözükürken, Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı’nın yeni bir araştırması, AB üyesi ülkelerde yaşayan Türk nüfusun Belçika, Malta ve Lüksemburg sekiz AB ülkesinden daha yüksek bir seviyeye ulaştığını gösteriyor. Buna göre 27 AB üyesi ülkede Türk göçmenlerin toplam sayısı 5 milyon 200 bini buldu.

1961 yılında ilk iş gücü göçü anlaşmasının imzalandığı Almanya 2 milyon 900 bin Türk göçmenle AB ülkeleri arasında bu kapsamda ilk sırayı alırken, Hollanda 470 bin, Fransa’da 450 bin Türk göçmenle ikinci ve üçüncü sırada bulunuyor. Türk nüfusun AB’nin 19. büyük ulusal topluluğunu meydana getirdiğini belirten Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı yöneticisi Faruk Şen, bu sayının AB´nin geleceği ve Türkiye ile olan ilişkileri açısından da büyük önem taşıdığını belirtiyor.

Vakfın yaptığı araştırmada AB ülkelerinde yaşayan Türk kökenlilerin genç nüfustaki payına dikkat çekiliyor. AB ülkelerindeki Türk girişimcilerin 51 milyar Euro’luk yatırım hacmi ile toplam sayısının 118 bine ulaştığını belirten Faruk Şen, Türk göçmenlerin bulundukları ülkelerin ekonomik yaşamı için de önemli bir faktör haline geldiği görüşünde.

Avrupa´daki Türk girişimciliğinin kısa bir geçmişi olduğunu vurgulayan Faruk Şen, Almanya’daki ırkçı cinayet serisinin Türklere olumsuz yansımalarına dikkati çekiyor.

Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı’nın araştırmasına göre 2020 yılında AB’deki Türk girişimci sayısı 200 bin sınırını aşacak.

XS
SM
MD
LG