Erişilebilirlik

'Avrupa’da Yolsuzluktan Arınmış Bölge Yok'


AB Komisyonu'nun yolsuzlukla mücadele konusunda yayımladığı ilk raporu İçişlerinden Sorumlu Üye Cecilia Malmström açıkladı.
AB Komisyonu'nun yolsuzlukla mücadele konusunda yayımladığı ilk raporu İçişlerinden Sorumlu Üye Cecilia Malmström açıkladı.

AB Komisyonu ilk kez yolsuzlukla mücadele konusunda bir rapor yayımladı. Rapor, yolsuzluğun Avrupa ekonomilerine yıllık maliyetinin 120 milyar euro seviyesine ulaştığını gösteriyor

Avrupa Birliği Komisyonu, ilk kez yolsuzlukla mücadele konusunda kapsamlı bir rapor hazırladı. Rapor oldukça dikkat çekici veriler içeriyor. Bunlardan en çarpıcı olanlarından birini ise Avrupa Birliği Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström’ün sözleri özetliyor: “Avrupa’da yolsuzluktan arınmış bölge yok.”

Malmström’ün bu tespitini destekleyen oldukça önemli bir rakam var: 120 milyar. Rapora göre yolsuzluğun Avrupa ekonomilerine yıllık maliyeti 120 milyar avro seviyesine ulaşmış durumda.

Raporun yayımlanmasıyla ilgili olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan Malmström, “Yolsuzluk, vatandaşların demokratik kurumlara ve hukukun üstünlüğüne güveninin altını kazıyor, Avrupa ekonomisine zarar veriyor ve devletleri, son derece gerekli olan vergi gelirlerinden mahrum bırakıyor” dedi.

Üye devletlerin yolsuzlukla mücadele alanında son yıllarda çok şey yaptığını ancak bunların yeterli olmaktan uzak olduğunu belirten Malmström, yasal ekonominin maksimum düzeyde olması gerektiğine dikkat çekerek bunu gerçekleştirmenin bir yolunun da yolsuzluğun üzerine gitmek olduğunu söyledi.

Malmström bu vurguyu yaparken Avrupa Birliği vatandaşları, ülkelerinde yolsuzluğun önemli bir sorun olduğunu net şekilde ortaya koyuyor.

Avrupa Birliği’nin kamuoyu araştırmalarından sorumlu birimi Eurobarometer’in yolsuzluk konusundaki son çalışmasına göre, ülkesinde yolsuzluğun yaygın olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 76. Yolsuzluğun en yaygın olduğunun düşünüldüğü ülkelerin başını ise yüzde 99’la Yunanistan ve yüzde 97’yle İtalya çekiyor.

Bu iki ülkeyi ise yüzde 95’le Litvanya, İspanya ve Çek Cumhuriyeti izliyor.

Ülkesinde son üç yılda yolsuzluk düzeyinin yükseldiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 56 seviyesinde. Ülkeler sıralamasında ise İspanya (yüzde 77), Slovenya ile Çek Cumhuriyeti (yüzde 76), İtalya (yüzde 74) ve Portekiz (yüzde 72) başı çekiyor.

Yolsuzluğun türünün, düzeyinin ve mücadele amaçlı önlemlerin farklılık gösterdiğine dikkat çekilen raporda, Avrupa Birliği üyelerinin son yıllarda yolsuzlukla mücadele konusunda çok sayıda ileri adım attığı tespiti yer alıyor.

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından ilk kez yayımlanan ve önlem alma ya da cezalandırma amacı taşımayan rapor, yolsuzlukla mücadelede asıl sorumluluğun Avrupa Birliği’nde değil üye ülkelerde olduğu gerçeğini de değiştirmiyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG