Erişilebilirlik

Avrupa'da Terör Alarmı


Avrupa'da Terör Alarmı
Avrupa'da Terör Alarmı

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’in, Avrupa ve Amerika’da terör eylemleri düzenleneceği yönünde ciddiye alınması gereken belirtilerin bulunduğunu ifade etmesinden sonra, başta Almanya olmak üzere çeşitli ülkelerde güvenlik önlemleri artırıldı.



Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’in Avrupa ülkelerinde ve ABD’de terör eylemleri düzenlenmesinden endişe duyduğunu söylemesi, Berlin’de çok ciddiye alınması gereken bir uyarı olarak yorumlandı. İçişleri Bakanı, daha önceki değerlendirmelerinde terör tehlikesinin abartıldığını, somut bir tehdit olmadığını belirterek, sakinleştirici bir tavır almıştı. Thomas de Maiziere’in 'yaşanan son olaylar benim, endişelerimi ilk kez açıkça dile getirmem için bir neden’ şeklinde konuşması terör tehdidinin somulaştığı ve bakanın elinde de bu bağlamda bilgi bulunduğu şeklinde değerlendirdi. Thomas de Maiziere, vatandaşları da dikkatli olmaları ve şüpheli durumları hemen polise bildirmeleri konusunda da uyardı.

Berlin’deki güvenlik birimlerinden sızan haberlerde terör örgütü El Kaide ile bağlantılı ve sayıları 15 ile 25 arasında olduğu tahmin edilen bir grup militanın Almanya’ya sızdığı ve terör eylemi hazırlığı yaptığı belirtiliyor. Buna göre, söz konusu teröristler 2008 yılında Hindistan’ın en büyük kenti Mumbai’de düzenledikleri eşzamanlı saldırılar tarzında bir eylem planlaması aşamasında oldukları tahmin ediliyor. Alman yetkililer bu haberlere paralel, ellerindeki bilgilerden yola çıkarak, özellikle Köln ve Münih kentlerinde yaşıyan ve ‘uyuyan terör hücreleri’ olarak tanımlanan toplam 700 kişiyi yakın takibe aldı. Eylem planlarının hangi aşamada olduğu ve diğer Avrupa ülkeleriyle bağlantıları konusunda ayrıntılara girmeyen yetkililer, yakın takibe alınanlar arasında Afganistan ve Pakistan’daki terör kamplarında eğitim alarak Almanya’ya dönen toplam 20 kişinin bulunduğunu ise doğruladı. Almanya’dan Pakistan ve Afganistan’daki kamplara giden militanlarin varlığı, Afganistan’da yakalanan bir Alman militanın itirafları ve ABD’nin Kuzey Veziristan’daki insansız uçakla yaptığı bir operasyonda aralarında Türk ve Arap kökenli de olan 8 Alman militanın ölmesi sonrasında gündeme gelmişti.

Alman Meclisi İçişleri Komisyonu Başkanı Wolfgang Bosbach, ‘cihadist’ olarak tanımlanan ve Almanya’dan giderek terör eğitimi alanların büyük bir tehlike oluşturduğunu ve bu gruba karşı uluslararası istihbarat ve polis birimleriyle doğrudan eşgüdümü sağlayacak bir işbirliğinin şart olduğunu belirtiyor.

Konu Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’in Eylül ayındaki Ankara ziyaretinde de gündeme gelmiş, de Maiziere terör eğitimi alanların Afganistan ve Pakistan'a geçerken veya tekrar Avrupa'ya dönerken Türkeyi'nin üst olarak kullanıldığını öne sürmüştü. Bu kapsamda İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Alman mevkidaşı ile uluslararası teröre karşı ortak bir komite kurulduğunu duyurmuştu.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG