Erişilebilirlik

Avrupa'da Koli Basili Korkusu Sürüyor


Koli basili ihtimali nedeniyle Avrupa ülkelerinde çöpe atılan salatalıklar
Koli basili ihtimali nedeniyle Avrupa ülkelerinde çöpe atılan salatalıklar

EHEC bakterisi bu günlerde Almanya’nın adeta kabusu oldu, neredeçıktığı ve nasıl bulaştığı hala koca bir bilmece olan bakteri ülkedeki yaşamı ve gündemi belirleyen bir numaralı konu.

İlk olarak iki hafta önce Almanya'da saptanan, ardından büyük bir hızla yayılan koli basilinin İspanya'dan çıktığı sanılıyordu. Gerçi laboratuar testlerinde İspanyol salatalıklar temiz çıktı ama ülke ekonomisi ağır bir darbe yedi. Madrid hükümeti ülkenin sebze satışlarında yaşadığı kaybın bir haftada 287 milyon doları geçtiğini açıkladı. Başbakan Angela Merkel, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero’dan özür diledi Avrupa Birliği’ne zararın telafi edilmesi çağrısında bulundu.

Koli basili
Koli basili

Bu arada Alman Ulusal Sağlık Enstitüsü Robert Koch Enstitüsü EHEC bakterisinin kaynağını bulmanın çok zor olduğunu açıkladı. Uzmanlar sorunun çıkış noktası kesinlikle saptanana dek salatalık, marul ve domates yenmemesi uyarısını tekrarladı ve sebzeleri kaynar ya da sirkeli suda yıkamanın da sorunu çözmediğini savundu.

EHEC bakterisinin yol açtığı enfeksiyon şiddetli kasılmalar, kanlı ishal ve böbrek yetmezliğine sebep oluyor ve geç müdahale durumunda ölümle sonuçlanabiliyor. 17 kişinin ölümüne yol açan ve toplam 2,500 kişiyi hastaneye düşüren salgın, sebze meyve satıcılarının yanı sıra ekmek arasına salata kullanan dönercileri de vurdu.

İspanyol hanımlar bedava dağıtılan salatalıklarla
İspanyol hanımlar bedava dağıtılan salatalıklarla

Bu arada EHEC bakterisi diğer ülkelerde de yayılmaya başladı. Uzmanlar Avrupa ülkelerinde ve ABD’de hastalığına yakalananların hepsinin Almanya’dan transit geçtiğinin ya da turist olarak Almanya’da bulunduğunun belirlendiğini kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü, koli basilinin şimdiye kadar görülmemiş bir tür olduğunu belirledi. BM’e bağlı örgüte göre, genetik analizde, yeni bakteride iki ayrı koli basilinin en zehirli ve en tehlikeli genlerini belirlendi. İnsan bağırsağında yaşayan çubuk şeklindeki bakteriye en çok iyi temizlenmemiş sebzelerde rastlanıyor.


XS
SM
MD
LG