Erişilebilirlik

Avrupa'da Cihatçı Korkusu Artıyor


Avrupa'da Cihatçı Korkusu Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Cihatçı oldukları düşünülen 40’tan fazla kişinin Suriyeli mülteciler arasına karışarak Avrupa’ya girmek isterken yakalanması kaygıları arttırdı. 43 kişinin 19’u Türkiye’de yakalandı. Geri kalanlar ise Avrupa’ya ulaşmayı başardı. Türk subaylar, iki çantada, intihar saldırılarında kullanılabilecek 10 kilo patlayıcı ve 4 intihar yeleği bulduklarını açıkladı. Bu malzeme, 34 kişilik Suriyeli bir grup tarafından taşınıyordu.

Yakalanan son cihatçılar Avrupa’da daha fazla terör saldırısı yaşanmasıyla ilgili korkuları alevlendirdi. Kıtada, terör gruplarının radikalleştirmeye çalıştığı mültecilerin giriş yapmasının engellenmesi için baskılar artıyor. Avusturya sınıra daha fazla asker sevk edeceğini açıkladı. Bu karar, mevcut iltica kurallarının sertliğinin eleştirildiği günlerde alındı.

Avusturya Polis Teşkilatı'ndan Franz Lang, “Sığınma hakkı alma şansı olmayan ya da düşük olanların akışını azaltmak için birlikte çalışmalıyız” şeklinde konuşuyor.

Avrupa Politika ve Analiz Merkezi'nden Janusz Bugajski, eğer Schengen Bölgesi’nin sağladığı sınırdan geçiş serbestliği sürecekse, Schengen dışı sınırların ciddi biçimde kontrol edilmesi gerektiğini söylüyor: “Bir diğer deyişle, mültecilerin ülkeye girişini kontrol etmek Avrupa’nın yardımıyla hareket edecek Yunan hükümetine düşüyor.”

Mülteci krizi, göçmenlerin kullandığı koridor üzerindeki ülkeler arasında gerilimi arttırıyor. Makedonya ve Yunanistan’da yetkililer, bazı mültecilerin sahte pasaport kullandığını söylüyor. ,Makedonya Savunma Bakanı Zoran Jolevski, buna bir son verilmesini istedi: “Korumaya ihtiyacı olanların ilerlemesini sağlamamız önemli. Ancak, bu kişilerden bazılarının iyi niyetle gelmediklerini de unutmamalıyız.”

Yunanistan, Türkiye ile arasındaki suları iyi kontrol edemediği ve mültecilere bir sonraki ülkeye geçiş izni verdiği için eleştiriliyor. Uzmana göre, bu gidişin durdurulması ve mültecilere açık bir mesaj verilmesi gerekiyor.

Bugajski, “Açıkça durumları son derece belirgin kurallara uymadığı sürece gelemeyecekleri anlatılmalı. Avrupa her yıl bu kadar mülteciyle başa çıkamaz” diyor.

Yunanistan üzerindeki baskı artıyor. Avrupa Komisyonu, dış sınırların korunmasını ele alan bir raporun önerilerini uygulayarak eksiklikleri giderme kararı aldı. Bazı ülkeler Yunanistan’ın Schengen Bölgesi’nden çıkarılması için baskı yapsa da Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker buna karşı çıkıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG