Erişilebilirlik

Avrupa Yeniden Kemer Sıkmaya Hazırlanıyor


Avrupa Yeniden Kemer Sıkmaya Hazırlanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00
Linki indirmek için

AB Merkez Bankası'nın son kararıyla bir süre önce rahat nefes alan AB'de, İspanya ve Yunanistan yeniden kemer sıkmaya hazırlanıyor

AB Merkez Bankası'nın son kararıyla bir süre önce rahat nefes alan AB'de, İspanya ve Yunanistan yeniden kemer sıkmaya hazırlanıyor.

Yunanistan'ın gelecek iki yıl içinde uluslararası yardım alabilmek için 15 milyar Dolarlık kesinti yapması gerekiyor. Aynı şekilde İspanyol hükümeti de 50 milyar Dolarlık bir yeni önlemler paketi açıklamaya hazırlanıyor.

İçinde bulunduğu borç kriziyle euro bölgesinin bütünlüğünü tehdit eden İspanya’da Temmuz ayında %7,64 olan 10 yıllık borçlanma maliyeti %5,5'e düştü.

Bunun üzerine Avrupa Merkez Bankası kurtarma paketi başvurusu yapması durumunda İspanyol bonolarını, miktarı ne olursa olsun alacağını açıkladı.

İspanya Maliye Bakanı Luis De Guindos Avrupa Birliği’nden yardım alıp almayacakları sorusuna net bir yanıt vermedi: ”Önümüzdeki birkaç gün içinde önemli açıklamalar yapacağız. Durum ana hatlarıyla bu. İspanya’nın bütçe açığını dengelemesi gerekiyor.”

Avrupa Reform Merkezi’nden ekonomist Simon Tilford, euro bölgesinin hala birçok sorunla karşı karşıya olduğunu söylüyor: ”Avrupa Merkez Bankası siyasi kısıtlamalara rağmen elinden geleni yapıyor. Ancak bono alımlarının, kurtarma paketi anlaşmalarını imzalayan ülkelerin talep edilen yapısal değişiklikleri uygulamasına bağlı olduğu unutulmamalı.”

Bir başka engel Alman Anayasa Mahkemesi’nin, 650 milyar dolarlık sürekli ve kalıcı kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması’nı kabul etmesiyle aşıldı.

Simon Tilford: ”Şu anda yapı taşlarının oturmaya başladığını söyleyebiliriz. Ancak bu bile abartılı bir deyiş olabilir. Avrupa Merkez Bankası’nın hareketi de, euro bölgesindeki bankaların düzgün şekilde birlik kurması da atılması gereken adımlardı.”

Tilford, Almanya’nın güney Avrupa’nın borç yükünü hala omuzlamak istemediğini söylüyor.

Krizin Avrupa Birliği’ne olan güveni derinden sarsmasına rağmen Hollanda’dan iyi haber geldi. Avrupa Birliği yanlısı partiler seçimden zaferle çıktı.

Andre Krouwel, Amsterdam’daki Vu Üniversitesi’nde doçent: ”Herkes Hollanda’nın Avrupa çerçevesi dışında işlevini yitireceğinin farkında. Hollanda ekonomisi büyük ancak ihracata dayalı bir ekonomi.”

Avrupa Birliği ve IMF’nin Yunanistan raporu önümüzdeki ay çıkacak. Rapor, Yunanistan’ın kemer sıkma programında takvimin arkasında kaldığını söylerse zaten az olan iyimser hava hızla yok olabilir.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG