Erişilebilirlik

Avrupa Yeni Bir Ekonomik Kriz Tehlikesi Yaşıyor


Avrupa’da Euro krizinin en kötü günlerinin henüz geride kalmadığı ve Almanya’nın sıkı tasarruf politikalarının aslında işe yaramadığı inancı giderek artıyor

İspanya’daki ekonomik kriz işsizlik oranının rekor seviyeye çıkması ve ülkenin kredi derecesinin düşürülmesiyle daha da derinleşti. Avrupa’da Euro krizinin en kötü günlerinin henüz geride kalmadığı ve Almanya’nın sıkı tasarruf politikalarının aslında işe yaramadığı inancı giderek artıyor.

Protestolar İspanya’da olağan hale geldi. Bu gösteri şimdiye kadar yapılanların en renklisi.

Hayat kadınları Barcelona’da fuhuşun yasaklanması planını protesto etmek için sokaklara döküldü.

Kriz yüzünden başka iş bulamadıklarını söyleyen hayat kadınları, ”Hayatımızı kazanmak için başka seçeneğimiz yok. Kazandığımız para ailemizi geçindirmeye yetmiyor” diye konuştu.

İspanya’da potansiyel işgücünün dörtte biri, yani 5 milyon 600 bin kişi işsiz. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s, İspanya’nın kredi kotunu geçen hafta düşürünce ülke yeniden krize girdi. Tobias Blattner Daiwa Sermaye Piyasaları’ndan Avrupa ekonomisi uzmanı:

”İspanya 1970‘lerden bu yana en sıkı tasarruf planlarından birini uyguluyor. Bu durum, piyasalarda İspanyol ekonomisinin büyüme ihtimalinin azlığına yönelik kaygıları arttırıyor.”

Avrupa şimdi de tasarruf ederek ekonomiyi sağlığına kavuşturup kavuşturamayacağını tartışıyor.

İspanya gibi İtalya da pahalı borçlanmanın ağırlığını hissediyor.

Ekonomik kriz, başbakan Silvio Berlusconi’nin sonunu hazırlamıştı. Kasım’da göreve başlayan yeni başbakan Mario Monti, geçen hafta yapılan Avrupa İş Zirvesi’nde büyümeye yeniden odaklanma zamanı geldiğini söyledi.

”Yapısal reformlar tek başına ekonomik büyüme sağlamaz. Bir ülke daha üretken ve rekabetçi hale geldiğinde, ürünlerine iç ve dış pazarlarda talep olmazsa büyüme hayata geçmez.”

İtalya gibi borç içindeki ülkeler borçlarını ödeyebileceklerini kanıtlamak için uğraşırken bir yandan da ekonomilerine yatırım yapmaya çalışıyor.

En yüksek kredi notuna sahip İngiltere bile kısa süre önce ekonomik gerilemeye düştü.

Tobias Blattner şöyle konuşuyor: ”İngiltere’de hükümet tasarruf politikasını tercih ediyor. Ancak kemerlerin gereğinden fazla sıkılması mevcut sorunlarla başa çıkmanın en iyi yolu olmayabilir.”

Uzmanlar, Avrupa’nın birkaç aylık aradan sonra yeniden ekonomik krize girme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG