Erişilebilirlik

Atina Yeni Ekonomik Önlemleri Onayladı


Hükümetin kemerleri sıkma politikasına karşı on binlerce kişi Atina'da gösteri yapmıştı
Hükümetin kemerleri sıkma politikasına karşı on binlerce kişi Atina'da gösteri yapmıştı

Yunanistan Parlamentosu 2012 kemerleri sıkma politikasını onayladı

Atina hükümetinin kurtarma AB’nin kurtarma kredisinin yeni bölümünü alabilmesi için önlemlerin onaylanması şarttı.

Bütçe açığının önemli ölçüde azaltılmasını öngören tasarı 300 sandalyeli parlamentoda 41’e karşı 158 oyla onaylandı.

Bu arada, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Euro Bölgesi’nin 17 üyesinden 15’ini AAA olan yüksek kredi notunu düşürmekle tehdit etti.


S&P, üye ülkelerin kredi durumunu ayrı ayrı inceledikten sonra bu ülkelerin kredi notlarını düşürüp düşürmeyeceğine 90 gün içinde karar verecek. Kredi notunun düşürülmesi muhtemel ülkeler arasında Avrupa Birliği’nin motorları olan Almanya ve Fransa da yeralıyor.

S&P kredi uzmanlarından Moritz Kraemer, Frankfurt’ta düzenlediği basın toplantısında kredi notu düşürme uyarısını yapma kararını açıkladı. Kraemer, Avrupalı yetkililerin borç krizine karşı aldığı önlemleri “yavaş ve isteksiz” bulduğunu vurguladı.

Kraemer ayrıca bu hafta yapılacak Avrupa Birliği zirvesinde liderlerin, iki yıldır devam eden borç krizine çözüm bulma konusunda harekete geçeceklerinden de kuşku duyduğunu söyledi. S&P yetkilisi, borç krizinin tüm kıtaya yayıldığını ve daha da kötüleşebileceğini belirtti.

Toplamı 591 milyar doları bulan Avrupa Ekonomik Kurtarma Fonu'nun kredi notu düşürülürse, borç krizi içindeki ülkelerin borçlanma maliyeti de artacak. Halen Yunanistan, İrlanda ve Portekiz dış yardım alıyor; ancak İspanya ve İtalya’nın da yardıma ihtiyaç duymasından korkuluyor.

Amerika Maliye Bakanı Timothy Geithner, Avrupalı liderleri kararlı adımlar atmaya teşvik etmek amacıyla Birlik ülkelerini ziyaret ediyor. Geithner, Avrupalı liderlerin borç krizini azaltmak için aldığı kararlardan dolayı cesaretlendiğini söylemekle birlikte Amerika’nın da kendi ekonomik zorluklarıyla mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi.

XS
SM
MD
LG