Erişilebilirlik

Avrupa Parlamentosu'ndan Fransa'ya Uyarı: 'Romanları Sınırdışı Etmeyin'


Avrupa Parlamentosu'ndan Fransa'ya Uyarı: 'Romanları Sınırdışı Etmeyin'
Avrupa Parlamentosu'ndan Fransa'ya Uyarı: 'Romanları Sınırdışı Etmeyin'

Avrupa Parlamentosu, Romanları sınır dışı eden Fransa’yı parlamento kararıyla uyardı. Parlamento, Fransa’dan sınırdışı uygulamasını ‘derhal’ durdurmasını istedi. Kararın bağlayıcı olmadığını belirten Paris ise geri adım atmayacakları yanıtı verdi.

Avrupa’ya yayılan Roman ve çingenelere yönelik uygulamalar dünyanın tepkisini çekmeye devam ediyor. Fransa yıl başından bu yana 8 bin 300 Roman’ı sınır dışı etti. Almanya, Kosova ile yaptığı anlaşma çerçevesinde Romanları sınır dışı etmenin yolunu açtı. İtalya henüz sınırdışı işlemlerine başlamadı ancak Roman kamplarını boşalttı.

Birleşmiş Milletler, Vatikan ve Avrupa Birliği’nin uyarıları da Romanlara yönelik bu politikayı durdurmaya yetmedi. Bugün toplanan Avrupa Parlamentosu AB üyesi ülkeleri, özellikle de Fransa’yı sert bir kararla uyardı.

Sosyalist, Komunist, yeşil ve liberal milletvekilleri, başta Fransa olmak üzere birlik üyesi ülkelerden, Romanlara yönelik sınırdışı etme uygulamasını derhal durdurmasını isteyen bir karar tasarısını görüştü. Tasarıyı sunan milletvekilleri Genel Kurul salonuna ellerinde “Bütün yurttaşlar için eşit hak” pankartıyla geldiler. Yapılan oylamada karar, 245’e karşı 337 oyla kabul edildi.

Kararda bir ırkı hedef alan toplu sınırdışı etme uygulamalarının Avrupa ruhu ile bağdaşmadığının altı çizildi. Bazı politikacıların ‘provokatör ve ayrımcı’ söylemlerinin ve Avrupa Komisyonu’nun daha sert uyarı göndermemesinin hayal kırıklığı yarattığı, Romanların digital imza ve parmak izlerinin alınmasının da Avrupa İnsan Hakları Şartı’na da aykırı olduğu’ belirtildi. AB’nin ‘özgür dolaşım’ hakkının etnik köken ya da milliyetle sınırlanamayacağı belirtilen kararda, sabit bir gelirinin olmaması, kişilerin otomatik olarak sınır dışı edileceği anlamına gelmediği vurgulandı.

Parlamentonun sağ ve aşırı sağ kanadı tarafından sunulan bir başka karar tasarısı ise oy çokluğuyla reddedildi. AP’nin kararı bağlayıcı değil ancak ismi anılan tek ülke olan Fransa’ya ciddi bir uyarı niteliğinde.

Fransa ısrarlı

Bugün konuyu görüşmek üzere Romanya’nın başkenti Bükreş’e giden iki Fransız bakan Avrupa’dan sorumlu Devlet Bakanı Pierre Lellouche ile Göç Bakanı Eric Besson Avrupa Parlamanetosu’nun kararına tepki gösterdi. Eric Besson, kararın bağlayıcı olmadığını ve geri adım atmayacaklarını belirtti.

Eric Besson Romanya’ya, çingene ve romanları kendi topraklarında entegre etmeleri için milli bir plan uygulamaları çağrısında bulunduklarını belirterek, “olayın karikatürize ve manüple edilmesinden büyük üzüntü duyduğunu” söyledi.

Romanların kamp kurdukları alanları yasa dışı işgal ettiklerinin mahkeme kararıyla tespit edildiğini belirtten Bakan Besson, toplu bir sınır dışı uygulaması olmadığını, tek tek hakim kontrolü altında yapıldığını belirtti. Bakan Besson, AP kararının bağlayıcı olmadığını ve politik bir karar olduğunu belirterek, “Geri adım atmayacağız,” dedi.

XS
SM
MD
LG