Erişilebilirlik

Avrupa Parlamentosu Üyesine Casusluk Suçlaması


Macar savcılar, Avrupa Parlamentosu’nun Macar üyesi Bela Kovacs’ın, Avrupa Birliği ile ilgili casusluk faaliyetleri yürütmekle suçlandığını açıkladı.

Savcılar Bela Kovacs’ın hangi ülke için casusluk faaliyeti yürüttüğünü açıklamadı; ancak daha önce Macar istihbarat servislerinin Kovacs’ın Rus diplomatlarla düzenli görüşmelerinden ve Moskova’ya yaptığı aylık ziyaretlerden dolayı alarma geçtiklerini belirtti.

İddianameye göre parlamento temsilcisi, casusluk faaliyetlerini yabancı bir devletin çıkarına ve istihbarat servislerinin adına yürüttü.

Hakkında yolsuzluk iddiası da var

Aşırı sağcı Jobbik Partisi üyesi Kovacs’a yönelik suçlamalar arasında Avrupa Parlamentosu içinde 2012 – 2013 yılları arasında stajyerlere verilmiş gibi gösterilen 24 bin 900 dolarlık yolsuzluk iddiası da var.

2010’dan bu yana Avrupa Parlamentosu’nun üyesi olan Kovacs, uzun yıllar boyunca Rusya’da eğitim aldı ve çalıştı.

Dava ilk kez gündeme 2014’ün ortasında geldi. Savcılar Avrupa Parlamentosu’ndan Kovacs’ın dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi; ancak o dönemde bu talebin nedeni gizli tutulmuştu. Dokunulmazlığın kalkması talebi, aynı talebin yolsuzluk iddiasıyla tekrar edilmesi üzerine Ekim 2015’te parlamento tarafından kabul edildi.

Suçlamaları reddeden Kovacs, adını mahkemede aklama imkanından memnun olduğunu belirtti ve partisinden de derhal ayrılacağını söyledi.

Facebook sayfasında yayınladığı mesajda Kovacs, Başbakan Viktor Orban'ın iktidardaki Fidesz Partisi’nin, davayı üyesi olduğu Jobbik Partisi’ni hedef almak için kullandığını aktardı.

Kovacs “Temelsiz suçlamaların ve davaların Jobbik’in 2018 zaferini zora sokmasını istemiyorum” diye yazdı.

Jobbik Partisi ise yazılı bir açıklama yayınlayarak, “Fidesz Partisi’nin hükümeti değiştirebilecek olan bizi zayıflatmaya çalıştığını uzun zamandır biliyorduk” ifadelerini kullandı.

Jobbik Partisi Rusya’nın Kırım’ı ilhakını ve Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların bağımsızlık çabalarını destekliyor. Aynı zamanda AB karşıtı tutumuyla ve üyeleri ile destekçilerinin sık sık yaptığı ırkçı ve Yahudi düşmanı çıkışlarıyla biliniyor.

Savcılar yolsuzluk iddialarıyla üç kişinin daha suçlandığını bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG