Erişilebilirlik

Avrupa Parlamentosu Sarkozy'i Uyardı


Fransa’daki seçimlerle ilgili kampanyasında yasadışı göçü ve bununla bağlantılı olarak da Avrupa Birliği ülkeleri arasında kontrolsüz dolaşıma olanak veren Schengen sistemini hedef alan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye Avrupa Parlamentosu’ndan uyarı geldi. Sivil Özgürlükler Komisyonu tarafından ele alınan bir raporda, Schengen bağlamında iç sınır kontrollerinin devreye sokulmasının son çare olması gerektiği vurgulandı.

Schengen Antlaşması, üye ülkelere vatandaşlarının güvenliğini ve iç güvenliği tehdit eden durumlarda iç sınır kontrollerini geçici olarak devreye sokma hakkı veriyor. Bu hak şu ana kadar 26 kez kullanıldı. Uluslararası spor müsabakaları en çok kullanılan gerekçe olurken son olarak da Norveç’te gerçekleştirilen saldırıda bu madde aktive edildi.

Avrupa Parlamentosu üyelerinden Renate Weber tarafından hazırlanan raporun taslağı 7’ye karşı 47 oyla kabul edildi. Taslak belgede, Sarkozy’nin savunduğu tezlerin aksine, “göç ve üçüncü ülke vatandaşlarının dış sınırlarını kitlesel olarak geçmeleri kendi başına kamu politikaları ve iç güvenlik açısından tehdit olarak değerlendirilemez” görüşü benimsendi. Sınır kontrollerinin devreye sokulmasının istisnai bir önlem olması ve son çare olarak görülmesi gerektiği de taslak belgenin vurguları arasında yer aldı.

Sınır kontrollerinin devreye sokulmasının Avrupa Birliği Komisyonu’nun yetkisine verilmesi gündemdeydi ancak parlamenterler bu yetkinin üye devletlerde kalmasından yana tavır koydu. Bununla birlikte, karar alma mekanizmasının daha iyi bir koordinasyon içinde işletilmesi istendi. Mevcut kurallar üye ülkelerin sınır kontrolleri uygulamasına beş günlüğüne izin veriyor. Avrupa Parlamentosu üyeleri ise bu sürenin on gün olarak belirlenmesini talep etti. On günlük sürenin dolması halinde ise komşu ülkeler ve Avrupa Birliği Komisyonu’na danışılarak hareket edilmesi şart koşuldu. Taslak belgeye göre bir ülkenin Avrupa Birliği’nin dış sınırlarını korumada sürekli ve ciddi düzeyde yetersiz kalması halinde sınırların kontrollerinin devreye sokulması kararının Avrupa Birliği Komisyonu tarafından verilmesi önerildi.

Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu üyesi Claude Moraes, özellikle Sarkozy tarafından gündeme getirilen söylemlere de atıfta bulunarak, “Schengen Antlaşması’nın siyasi amaçlarla kötüye kullanılmasını kınıyoruz” derken aynı gruptan Ioan Enciu da, “Göçü olası bir tehdit ve iç sınır kontrollerini devreye sokma açısından geçerli bir neden olarak gösterme amaçlı her girişimi reddetme konusunda kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Sarkozy tarafından gündeme getirilen ve Almanya’nın da destek verdiği, Schengen sisteminde üye ülkelere daha fazla hak verilmesini isteyen öneriler perşembe günü Lüksemburg’da yapılacak Avrupa Birliği içişleri ve adalet bakanları toplantısında ele alınacak.

XS
SM
MD
LG