Erişilebilirlik

Avrupa Parlamentosu Marine Le Pen’in Dokunulmazlığını Kaldırdı


Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, Fransız aşırı sağ parti lideri ve en iddialı cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen’in yasama dokunulmazlığını kaldırdı.

Böylece AP Genel Kurulu, hafta başında Yasal İşler Komitesi tarafından da alınan kararı onayladı. Böylece Le Pen’in yargılanmasının önü açıldı.

Marine Le Pen’in dokunulmazlığı, 2015 yılında IŞİD’e ait ‘ağır şiddet içeren’ kafa kesme görüntülerini Twitter hesabından paylaştığı gerekçesiyle Paris Nanterre Adliyesi’nin talebi üzerine kaldırıldı.

Nanterre Savcılığı, 2015 yılında IŞİD’in Amerikalı gazeteci James Foley’nin başını keserken çekilen görüntülerini sosyal medyadan paylaşan Le Pen hakkında adli soruşturma açılmasını kararlaştırmıştı.

Oylamadan önce LCP televizyonuna konuşan Marine Le Pen, “Ben bir Avrupa milletvekiliyim ve ben IŞİD’i protesto ettiğimde rolümün gereğini yerine getiriyorum” dedi. Le Pen, kendisi hakkındaki soruşturmayı “politik bir girişim” olarak değerlendirdi.

Dokunulmazlığı kaldırılan Le Pen, şiddet içeren görüntüleri paylaşma suçundan yargılanırsa, 3 yıla kadar hapis ve 75 bin Euro para cezasına çarptırılabilecek.

Dokunulmazlık kaldıran görüntüler

Marine Le Pen, Aralık 2015’te, kendisi ile IŞİD arasında paralellik kurulması üzerine öfkelenerek, IŞİD’in propaganda yayınlarında yer alan 3 fotoğrafı “İşte IŞİD gerçeği bu/ Daech, c’est ça ! ” başlığı altında paylaşmıştı. Fotoğraflardan birinde Suriye’de IŞİD’in kafasını kestiği Amerikalı gazeteci James Foley’nin başsız cesedi, ikincisinde kafeste ateşe verilen bir kadın, üçüncüsünde ise bir Suriyeli’nin tank paletleri altında ezilerek öldürüldüğü sahne yer alıyor.

Fotoğrafların polemik yaratması üzerine Marine Le Pen, 3 fotoğrafı da Twitter hesabından silmişti.

Le Pen bu konuda kendisini ifade almak için çağıran soruşturma hakimlerinin davetini reddedince, Nanterre Adliyesi de AP’ye yazarak Le Pen’in dokunulmazlığının kaldırılmasını istemişti.

Hayali maaş soruşturması

Ancak Marine Le Pen’i asıl zorda bırakacak olan dosya “hayali maaş” dosyası… Partideki danışmanı ve korumasını AP’de göstererek maaş ödenmesini sağladığı iddiasıyla hakkında ön soruşturma başlatılan Marine Le Pen, hakimler tarafından ifade vermeye çağırılmıştı. Ancak Le Pen, “Kendisine, sistem ve Avrupa kurumları tarafından komplo kurulmaya çalışıldığını” öne sürerek, cumhurbaşkanlığı seçimleri sona ermeden hiçbir yargıca ifade vermeyeceğini açıklamıştı.

Fransa’da 23 Nisan ve 7 Mayıs tarihlerinde iki turlu olarak yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bir numaralı favorisi Marine Le Pen. Anketler Le Pen’in ilk turu yüzde 27 oyla alacağını, liberal sol aday Emmanuel Macron’un ise yüzde 25 oyla Le Pen’i yakından takip ettiğini gösteriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG