Erişilebilirlik

Avrupa Parlamentosu Erkek Adaya Geçit Vermedi


Avrupa Parlamentosu'nun itirazı Lüksemburglu Yves Mersch'in atanma sürecini uzatabilir.
Avrupa Parlamentosu'nun itirazı Lüksemburglu Yves Mersch'in atanma sürecini uzatabilir.

Lüksemburg'un Avrupa Merkez Bankası’na aday olarak gösterdiği Yves Mersch, kadın aday da görmek isteyen Avrupa Parlamentosu’nun engeline takıldı.

Uluslararası kurumlarda ve şirket yönetimlerinde kadınların yeterli düzeyde yer almadığından yakınan ve bu bağlamda kadın kotası konusunu öncelikleri arasına alan Avrupa Parlamentosu, eşine pek rastlanmayan bir protesto gerçekleştirdi. Tamamı erkeklerden oluşan Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu için Lüksemburg’un önerdiği aday erkek olduğu için bloke edildi.

Kadın kotası konusunda ciddi olduğunu ve bunun sözde kalmayacağını göstermek isteyen Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İşler Komisyonu, Lüksemburg hükümeti tarafından atanması için önerilen Yves Mersch’e yeşil ışık yakmayı reddetti. Avrupa Birliği Komisyonu’nun adaletten sorumlu üyesi Viviane Reding’in şirket yönetimlerinde yüzde 40 oranında kadın istihdam edilmesi doğrultusundaki hedefini hatırlatan Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda, “Mersch’in becerileri ve uzmanlığına saygımız büyük ancak üye ülkelerin hiçbir kadın aday göstermemesi kabul edilemez” dedi.

Aslında Swoboda’nın yakınmasının oldukça yerinde olduğunu söylemek mümkün. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu’nun yapısına bakıldığında tüm üyelerin erkek olduğu görülüyor. Bu makamda yer alan son kadın üyenin 1998-2011 yılları arasında görev yapan Avusturyalı Gertrude Tumpel-Gugerell olduğu düşünülürse kadınlar açısından durumun parlak olmadığı net şekilde görülüyor.

Avrupa Birliği Komisyonu, şirket yönetim kadrolarındaki kadın oranının 2015’te yüzde 30’a, 2020’de de yüzde 40’a yükseltilmesini hedefliyor. Komisyon, mevcut ortamda yüksek vasıflı kadınlardan az yararlanılmasının Avrupa Birliği açısından ekonomik büyüme potansiyelinin kaybı olarak görüyor.

Mersch’in seçilmesi durumunda Avrupa Merkez Bankası yönetimine, herhangi bir istifa ya da ölüm olmaması durumunda, Mayıs 2018’e kadar bir kadın atama şansı ortadan kalkacak. “Bunu kabul edemeyiz” diyen Fransız parlamenter Rachida Dati, Avrupa Parlamentosu üyelerine bu konudaki oturumun yapılmasını reddetme ve atama yapılmasını engelleme çağrısında bulundu. Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker’in kadın aday göstermemesine tepki veren bir başka Fransız parlamenter olan Sylvie Goulard da “Bu kapının kadınlara kapalı olması köhne, maço ve kesinlikle kabul edilemez” diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu sadece şirket yönetimlerinde değil siyasette de daha fazla kadın görmek istiyor. Geçtiğimiz aylarda Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilen bir kararda Fransa, Belçika, İspanya, Slovenya, Portekiz ve Polonya’da başarıyla devreye sokulan kadın kotası uygulamasının Avrupa Birliği geneline yayılması talep edildi.

Bir başka raporda da 2014’te yapılacak Avrupa seçimlerinde üye ülkelerin Avrupa Birliği Komisyonu’ndaki koltuklar için biri erkek bir kadın olmak üzere iki aday göstermesi önerisi gündeme getirildi. Mevcut durumda Avrupa Parlamentosu’ndaki kadın üyelerin oranı yüzde 35’i bulurken ulusal parlamentolar bazında bu oran yüzde 24’te kalıyor. Avrupa Birliği ülkelerindeki hükümetlerde görev alan kadın bakan oranı ise yüzde 23 seviyesinde.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG