Erişilebilirlik

Avrupa Nükleer Anlaşma Konusunda Temkinli


Avrupa Nükleer Anlaşma Konusunda Temkinli
Avrupa Nükleer Anlaşma Konusunda Temkinli

Türkiye, Brezilya ve İran arasında imzalanan anlaşma Avrupa Birliği başkentlerinde ihtiyatla karşılandı

Türkiye, Brezilya ve İran arasında imzalanan anlaşma Batı başkentlerinde ihtiyatla karşılandı. Avrupa Birliği ve ilgili başkentler, son sözü Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun söyleyeceği mesajını verdi.

İran’ın düşük oranda zenginleştirilmiş uranyum karşılığında nükleer tesislerinde kullanılmak üzere yakıt almasını öngören anlaşmanın imzalanması Avrupa’da temkinli bir iyimserlikle karşılandı. Anlaşmaya göre takas işlemi Türkiye’de gerçekleştirilecek ve anlaşmanın uygulanmaması halinde düşük oranda zenginleştirilmiş uranyum derhal ve koşulsuz olarak İran'a geri gönderilecek. Bu uzlaşının sağlanmasında önemli rol oynayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun anlaşmanın ardından yaptığı, İran'a yeni yaptırımlar uygulanmasına gerek kalmadığı yönündeki açıklaması ise Batı başkentlerinde şimdilik pek taraftar bulamadı.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, İran’la ilgili anlaşma konusunda nihai değerlendirmeyi yapacak kuruluşun Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu olduğunu belirtirken Almanya da yapılan hiçbir anlaşmanın İran’la bu kurum arasında yapılacak bir anlaşmanın yerine geçemeyeceği mesajını verdi. İngiltere de Brezilya, İran ve Türkiye arasındaki anlaşma konusunda çekincelere sahip bir yaklaşım sergiledi.

Anlaşmaya temkinli yaklaşanlar arasında Brüksel de vardı. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın sözcüsü Maja Kocijancic, anlaşma konusunda daha fazla detaya ihtiyaç duyduklarını belirtirken “İran, UAEK’nin önerilerini kabul ettiyse, bunu memnuniyetle karşılarız. Fakat bu, uluslararası toplumun, İran’ın nükleer programının barışçıl niyetinden endişe duymasından kaynaklanan temel sorunu çözmez” dedi. Sözcü, İran ile diyaloğun ana şartını da tek cümleyle özetledi. Kocijancic, Tahran’la diyaloğun nükleer programla ilgili olması gerektiğini ifade etti.

Anlaşma konusunda NATO’da da Batı başkentleriyle uyumlu bir tavrın hakim olduğunu söylemek mümkün. NATO’nun en üst düzey askeri yetkilisi olan Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı James Stavridis, anlaşmayı, “potansiyel olarak iyi bir gelişme” sözleriyle yorumladı. İran’a yaptırım uygulanması konusunda Batı başkentlerinden farklı bir çizgi izleyen Moskova da tepkisini Devlet Başkanı Dimitri Medvedev aracılığıyla verdi. Medvedev, gelişmeyi memnuniyetle karşılamakla birlikte konunun üzerinde daha fazla tartışılması gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG