Erişilebilirlik

Avrupa Merkez Bankası’ndan Önlemler


Mario Draghi
Mario Draghi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Euro Bölgesi ekonomisini canlandırmak için hem faiz indirimine gitti hem de piyasaya verdiği ucuz parayı bollaştırdı.

Avrupa Merkez Bankası, %0,5 düzeyindeki refinansman faizini sıfıra indirdi, ekonomiye yapıcı katkısı olan bankaların Merkez Bankası’nda tuttukları para karşılığında ödedikleri negatif faiz oranını -%0,4 olarak değiştirdi. Daha önce bu oran -%0,3 idi. Buna göre şirketlere daha fazla kredi veren bankalar düşük faiz oranından yararlanabilecek.

Draghi, gerçek ekonomiye katkısı olan bankaların, diğer alanlara katkısı olan bankalardan daha fazla borç alabileceğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, önlemlerin bankaları istikrarlı ve daha güçlü hale getirmek olduğunu kaydetti.

Merkez Bankası’nın faiz toplantısından çıkan diğer karar ise aylık varlık alım programının genişletilmesi oldu. Halen 20 milyar Euro seviyesindeki aylık varlık alım programları 80 milyar Euro’ya yükseltildi. Varlık alım programı en az 2017 yılı Mart ayında kadar devam edecek.

Avrupa borsaları Avrupa Merkez Bankası’nın açıkladığı önlemlere rağmen günü düşüşlerle kapadı. Frankfurt borsası %2,3, Paris ise günü %1,7 düşüşle kapadı. Euro da Dolar karşısında değer kaybetti.

Enflasyon alarm veriyor

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi, Frankfurt’ta yaptığı basın toplantısında petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle bankanın Euro bölgesi enflasyon öngörülerini düşürdüğünü belirtti.

Banka bu yıl enflasyonun % 0,1 olmasını bekliyor, daha önce enflasyon tahmini %1 olarak açıklanmıştı. Bankanın tahminlerine göre enflasyon 2017’de %1,3’e, 2018’de de %16’ya yükselecek.

Draghi, düşük enflasyon tahminine rağmen “deflasyonda değiliz” ifadesini kullandı. Draghi, önlemlerin amacının enflasyonu gelecek yıllarda hedeflenen rakamlara ulaştırmak olduğunu söyledi.

Draghi, Avrupa Birliği’nin Euro kullanan 19 üyesinde ekonomik büyümenin risklerine de dikkat çekti ve büyümenin aşağı doğru olduğunu kaydetti.

Avrupa Merkez Bankası büyüme oranını 2016’da %1,7’den %1,4’e, 2017 tahminini de %1,9’dan 1,8’e indirdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG