Erişilebilirlik

Avrupa Merkez Bankası’ndan 'Sabırlı Olun' Çağrısı


Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, bankaların enflasyonu yüzde 2’nin altında tutma hedefi için devamlılığı sürdürmeleri ve sabırlı olmaları gerektiğini söyledi.

Draghi, enflasyon önlemlerinin en düşük seviyede olduğunu, bunun 19 Eurozone bölgesi ülkesinin para politikasının devamı anlamına geldiğini kaydetti.

Draghi bu açıklamayı bankanın 25 üyeli yönetim konseyi toplantısının ardından yaptı. Banka, faiz oranlarını değiştirmedi.

Enflasyon 1,3 seviyesinde, 2’nin hemen altındaki seviyeden bir hayli uzak.

Draghi, ücret anlaşmaları dahil fiyatların yükselmesini engelleyen bazı değişik etkenler olduğunu söyledi. Bu etkenlerin ortadan kalkacağını ve maaşlarla, fiyatların yükseleceğini kaydeden Draghi, ancak henüz bu aşamaya gelinmediğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası yıl sonuna kadar 60 milyar Euro değerinde tahvil alacağını ve ihtiyaç olması halinde buna daha uzun süre devam edebileceğini kaydetti.

Draghi ayrıca bankanın üst düzey yöneticilerinin bankanın özendirici programlarını değiştirmeyi düşünmediğini de kaydetti. Draghi, gelecekte değişiklikleri düşünmek için 25 üyeli yönetim konseyinin bir tarih belirlemediğini söyledi.

Uzmanlar Avrupa Merkez Bankası’nın 7 Eylül’deki toplantısında daha net mesajlar vermesini umuyor.

Eylül’den sonraki para politikası belirleme toplantısı ise 26 Ekim’de.

Uzmanlar, Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil satın alma programında azaltmaya gideceğini gösteren bir işaret olmadığını belirtiyor.

ING’den Carsten Brzeski bankanın Perşembe günü aldığı kararla “piyasalara tatile çıkın” mesajı verdiğini belirtti.

Brzeski’ye göre Perşembe günkü açıklama, Avrupa Merkez Bankası’nın mali piyasalarda son haftalarda görülen yangını daha da körüklemek istemediğini gösteriyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG