Erişilebilirlik

Avrupa Merkez Bankası Destek Programını Açıkladı


Avrupa Merkez Bankası (AMB), Corona virüsünün yayılması ve piyasalarda yol açtığı olumsuz etkiye karşı merakla beklenen destek programını açıkladı.

Corona virüsü krizinin Avrupa ekonomileri üzerine etkisini ve alınması gereken önlemleri görüşmek üzere Christine Lagarde başkanlığında Frankfurt'ta toplanan AMB, beklendiği gibi faiz indirimine gitmedi.

Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen Lagarde, "Corona virüsünün yayılması, dünya pazarında ve Euro bölgesinde büyüme beklentileri üzerinde büyük bir şok yarattı. Bu şok, gerekli sınırlama önlemlerinin olumsuz etkisini takiben, iç ve dış üretimde talebi azaltacaktır" dedi.

Corona virüsüne karşı "koordineli bir yanıt" hazırlanması gerektiğini vurgulayan Lagarde, faiz indirimine gitmeden, kamu ve özel sektöre ucuz kredi sağlanması için kapasitelerini 120 milyar Euro arttırdıklarını bildirdi.

Salgından en fazla etkilenen KOBİ'leri desteklemek içinbaşlatılan kredi programına göre, yıl sonuna kadar, hane ve şirketlere ucuz borç verebilmeleri için, bankalara ucuz kredi sağlanacak. AMB, bu amaçla kamu ve özel şirket borcu alımı programını 120 milyar Euro artıracak.

Borsalar kötü karşıladı

AMB, diğer büyük merkez bankalarının aksine, kilit faiz oranlarını ise "değiştirmeme" kararı aldı. Ana faiz oranı Mart 2016'dan bu yana yüzde 0'da tutan AMB, mevduat faizi oranını da yüzde – 0,5'te tutmaya devam etti.

Bu duyuru faiz indirimi bekleyen Avrupa piyasaları tarafından kötü karşılandı. Paris Borsası, Frankfurt gibi % 10 kaybetti. Londra ise % 7'den daha fazla bir kayıp yaşadı. FED ve İngiltere Merkez Bankası son günlerde kilit oranlarını yarı yarıya düşürdü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG