Erişilebilirlik

Avrupa Konseyi'nden Seçimleri Gözlemlemeye Devam Kararı


Türkiye'de 31 Mart'ta yapılan yerel seçimleri gözlemlemek için bir heyet görevlendiren Avrupa Konseyi, seçimlerin ardından yapılan itirazların ardından "olağanüstü bir karar alarak" seçimleri gözlemlemeye devam edeceklerini açıkladı. Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, yapılan itirazları değerlendirecek görevli ve hakimlerin "serbestçe ve müdahale edilmeden çalışmalarının sağlanmasını" istedi.

Strasbourg'da 36. Genel Kurul oturumunu gerçekleştiren Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Türkiye'deki yerel seçimler sonrası yaşanan oy sayma işlemleri ve itirazlar hakkında bir açıklama yaptı. Açıklamada, birbirine çok yakın farkla kaybedilen seçimlerde, yeniden oy sayma işleminin zorluğunun farkında olduklarını dile getiren Kongre, "Bu durum genelde çok az bölgede görülen ve genelde çok küçük sayıda oyu kapsayan bir durumdur. Ancak pek çok yerde ve binlerce oyla ilgili itirazlar ortaya çıktığında, kaçınılmaz olarak, tüm seçim sürecinin bütünlüğü hakkında sorular ortya çıkar" denildi.

Avrupa Konseyi'nin Yerel Seçimler Hakkındaki Basın Duyurusu

​Bu bilgiler ışığında Kongre'nin "olağanüstü bir adım atarak, gözlem sürecinin devam etmesine, yerel seçimler için yapılan 'itiraz sürecinin de gözlemlenmesine' karar verdiği belirtilen bildiride şu ifadelere yer verildi:

"Bu bağlamda, Türk otoritelerini, Yüksek Seçim Kurulu ve Bölge Seçim Kurulları'nın çalışmalarını açık ve şeffaf bir şekilde yürütmelerini sağlamaya çağırıyoruz. Çalışmalarının hukukun üstünlüğü ile tutarlı olmayan her türlü siyasi müdahaleden uzak, uluslararası normlara ve standartlara tam olarak uymasını bekliyoruz. Bu kurumların çalışması yasal, açık ve şeffaf, kararları ise makul ve dürüst olmalıdır. Yargıçlar müdahale olmaksızın özgürce çalışmalıdır."

Herhangi bir Avrupa Konseyi üyesi devlette, "insanların egemen oduğuna" dikkat çekilen açıklamada, "Bireylerin, makul ve adil bir siyasi ortamda oy kullanabilmeleri ve siyasi ve demokratik seçimlerine ve kararlarına tam olarak saygı gösterilmesinin" esas olduğu vurgulandı:

"Kongre olarak, bir seçimi gözlemlerken, seçim günündeki oylama örgütlenmesi ve mekaniğinden daha çok, kampanya, siyasal çevre, genel olarak ifade özgürlüğü ve medyanın durumuyla ilgileniyoruz. Bu, Kongre’nin kurallarında ve yetkilerinde belirtilmiştir. Bu seçim zorluklarının, Türk halkı tarafından yapılan demokratik seçimler doğrultusunda, yeniden sayım işlemlerinin adil ve dürüst bir şekilde yürütülmesini ve hukukun üstünlüğünü sağlamak için Türkiye'yi gözlemliyoruz."

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG