Erişilebilirlik

Avrupa Konseyi Bayan Timoşenko’yu Cezaevinde Ziyaret Etti


Bayan Timeşenko'nun taraftarları kaldığı cezaevi önünde hergün gösteri yapıyor
Bayan Timeşenko'nun taraftarları kaldığı cezaevi önünde hergün gösteri yapıyor

Avrupa Konseyi ve Avrupa İşkenceyle Mücadele Komitesi'nden bir heyet Ukrayna’nın eski Başbakanı Yulia Timoşenko ile görüştü

Eski Başbakan görevini kötüye kullandığı iddiasıyla yargılanmış ve 7 yıl hapse mahkûm olmuştu. Kiev cezaevinin soruşturma odasında yapılan görüşme iki saatten fazla sürdü.

Avrupa Konseyi sözleşmesini imzalayan 47 ülke, tutukluların talep etmesi durumunda konsey temsilcileriyle görüşmelerine izin vermek zorunda.

Bu arada Bayan Timoşenko’nun avukatı Serhy Vlasenko, temyiz mahkemesinin davayı 12 gün öne aldığını açıkladı. Ancak avukat 1 Aralıktaki oturuma müvekkilinin sağlık nedenleriyle katılamayacağını söyledi. Eski başbakanın avukatı, Bayan Timoşenko’nun hasta olduğunu fakat cezaevi yetkililerinin ne gerekli ilaçları almasına ne de ailesiyle görüşmesine izin verdiklerini ileri sürdü.

Ukrayna hükümeti hastalık iddialarını reddediyor, 51 yaşındaki Timoşenko’nun sağlığının yerinde olduğunu ve kendisine Avrupa standardında sağlık hizmeti verildiğini iddia ediyor.

Eski Başbakanın cezası temyiz mahkemesinde onaylanırsa “sabıkalı” olacağı için gelecek yılki başkanlık seçiminde muhalefetin adayı olamayacak.

Sadece Bayan Tineşonke değil bağımsız gözlemciler bile tutuklamanın siyasi olduğunu ve Devlet Başkanı Yanukoviç’in rakibini yok etmeyi amaçladığını savunuyor.

Yanukoviç, Timoşenko’nun 2009 yılında Rusya’yla doğal gaz anlaşması imzalarken yetkisini aşarak ülkeye 200 milyon dolar zarar verdiğini öne sürmüştü. Rus yetkililer bile suçlamayı reddediyor anlaşmanın iki ülkenin de yararına olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG