Erişilebilirlik

Avrupa Karakışın Elinde


Romanya'da bir köpek bakımevinde kar küreyen hükümlüler
Romanya'da bir köpek bakımevinde kar küreyen hükümlüler

Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri etkisi altına alan kar yağışı ve dondurucu soğuklar en az 80 kişinin ölümüne sebep oldu

Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri etkisi altına alan kar yağışı ve dondurucu soğuklar en az 80 kişinin ölümüne sebep oldu.

Son 20-30 yılın en soğuk günlerini yaşayan Ukrayna’da, birkaç gün içinde 43 kişi soğuktan öldü. Ölenlerin çoğun evsiz kişiler olmakla birlikte, 7 kişi evlerinde ölü bulundu.

Romanya’da son 24 saat içinde 6 kişinin daha soğuktan ölmesiyle can kaybı 14’e çıktı. Sağlık Bakanlığı soğuktan etkilenen yüzlerce kişinin de hastanelerde tedavi gördüğünü açıkladı. Hipotermi vakalarında en sık rastlanan olay vücut ısısının düşmesi ve soğuk yanığı.

Hava sıcaklığının -26 dereceye kadar düştüğü Polonya’da dün 5 kişi daha soğuktan donunca ölü sayısı 20’ye yükseldi. Yerel basına göre polisler ısıtması olmayan boş binalarda soğuktan donan kişiler olup olmadığını kontrol ediyor.

Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Sırbistan, Bosna Hersek ve Bulgaristan’da yoğun kar yağışı ve aşırı soğuklar nedeniyle ölenler oldu; birçok ülkede okullar kapatıldı, ulaşım felç oldu, evsizler için acil sığınaklar açıldı.

Uzmanlara göre soğuk dalgasının bu kadar can kaybına yol açmasının başlıca nedeni, son günlere kadar ılık geçen havaların insanları hazırlıksız yakalaması.

Ukrayna ve Polonya gibi ülkelerde -20 dereceye düşen hava sıcaklığı nedeniyle avcılar, balıkçılar, çobanlar ve kış sporu yapanlara hipotermi uyarısı yapıldı. Hipotermi, yani vücut ısısının 35 derecenin altına düşmesi, ölüme kadar gidebilen çok ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor.

Özetle: vücut ısısı 32 derecenin altına inmeye başlayınca titremeler yavaşlar ve durur. Kişi yardımsız yürüyemez. 30 derecenin altına düşünce solunum zorlaşır, kalp atışları yavaşlar, kan basıncı düşer ve göz bebekleri genişler. 28 derecenin altında ise, bilinç kaybı, solunum ve kalp durmasına bağlı olarak ölüm gerçekleşir.

Ulaşımı da engelleyen kar yağışı, çok sayıda uçuşun iptal edilmesine, yolların kapanmasına ve demiryollarında hizmetin aksamasına neden oldu.

XS
SM
MD
LG