Erişilebilirlik

'Avrupa İnsan Kaçakçılarını Hedef Almalı'


'Avrupa İnsan Kaçakçılarını Hedef Almalı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Kuzey Afrika’dan gelen mülteciler Akdeniz’i geçerken ölmeye devam ederken Avrupa, kaçakçıları hedef alarak mülteci akışını engellemek istediğini söylüyor. Ancak uzmanlara göre bu girişim, insan kaçakçılığını yöneten yasadışı ağların genişliği nedeniyle çok zor.

Gün ağarırken kaçakçıların tekneleri Kuzey Afrika sahillerinden denize açılıyor. Hedefe varacaklarının hiçbir garantisi yok. Son yıllarda onbinlerce mülteci ya boğuldu ya da açlık ve susuzluktan hayatını kaybetti.

Ancak gemi yolculuğu mültecilerin ülkelerinde başlayan çok geniş bir insan kaçakçılığı ağının yönettiği işlemlerin yalnızca bir aşaması.

İtalya’nın Trento Üniversitesi kriminoloji profesörü Andrea Di Nicola, Afrika ve Ortadoğu’ya giderek kaçakçılık ağında çalışan kişilerle görüşmüş. Amerika’nın Sesi, Di Nicola’dan mülteciler için merkez noktalardan biri olan Milano Tren Garı’nda bilgi aldı. kaçakçıların turizm acentesi gibi çalıştıklarını söyleyen Di Nicola’ya göre, Libya’dan gelişi durdursak bile büyük olasılıkla Tunus, Cezayir ya da Türkiye üzerinden işlerini sürdürecekler.

Avrupa insan kaçakçılarına karşı eylem çağrısı yaptı. Uzman Riccardo Fabiani bunun zor ama mümkün olduğunu söylüyor. Kaçakçıları hedef almak için insansız hava araçlarını kullanabiliriz diyen Riccardo, Avrupa ülkelerinin Libya’da bu konuyla ilgili bilgi elde edebilecekleri istihbarat ağlarının da bulunduğunu söyledi.

Profesör Andrea Di Nicola, kaçakçıların büyük paralar kazanan uluslararası suç şebekelerinin bir parçası olduğunu hatırlatıyor.

Di Nicola’ya göre, Birleşmiş Milletler 10 milyar dolarlık bir ticaret sözkonusu olduğunu tahmin ediyor.

Muhammed, Milano garına gelenlerin listesine bakıyor. Amcası Suriye’den kaçak bir gemiyle yola çıkmış. Libya’ya gittiği, oradan bindiği teknenin de Avrupa’ya vardığı haberini aldıklarını söyleyen Muhammed, amcasını bulmakta zorlanıyor.

Suç şebekeleriyle ilişkilerine rağmen kaçakçıların Suriye’deki savaştan kaçanlara bir çıkış imkanı sağladığı da ortada. Di Nicola bu nedenle Avrupa’nın göç yasalarında değişikliğe gitmesi gerektiğini söylüyor. Di Nicola’ya göre, öncelikle soruşturma ve engellemeye ağırlık verilmesi gerekiyor. Fırstaları azaltmak gerekli ve tabii ki mağdurlara da daha iyi yardım edecek politikalar geliştirilmeli.

Avrupa kaçakçılarla mücadele konusunda kararlı. Ancak Akdeniz’de ölü sayısının artması, Avrupa’nın savaştan kaçan mülteciler için daha güvenli yollar açıp açmaması gerektiği konusundaki tartışmaları alevlendirdi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG