Erişilebilirlik

Avrupa Göçmen Akınını Durdurmaya Çalışıyor


Avrupa Göçmen Akınını Durdurmaya Çalışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Giderek büyüyen göçmen krizi karşısında şaşkına dönen Avrupa ülkeleri, akını durdurma yolları arıyor. Birçok Batı Avrupa ülkesi, sadece savaş bölgelerinden gelen Suriye ve Iraklı mültecilere giriş izni verileceğini açıkladı. Bu nedenle çok sayıda Afgan ve Kuzey Afrikalı mülteci, Balkan ülkelerinde mahsur kaldı.

Makedonya’nın kuzeyindeki kampta çoğunlukla Afganlar yaşıyor. Sadece Irak ve Suriyeli mültecilere geçiş izni verilmesi kararı, 700 kişilik bu grup için felaket anlamına geliyor.

Sınırı geçip batıya doğru ilerleyen Suriyeliler de Hırvatistan-Sırbistan sınırında benzer bir durumla karşılaşıyor. Sınırı geçmek giderek zorlaşıyor.

Suriyeli olan Abud Alahmed, Alman polisinin sınıra gelen mültecilere eğitim için mi ya da ekonomik nedenlerle mi gelip gelmedikleri gibi yeni sorular sorduğunu söylüyor.

Kriz büyürken Balkan ülkeleri yetkilileri, sabırlarının taştığını belirtiyor. Balkan ülkeleri yetkilileri geçtiğimiz hafta Viyana’da mülteci krizini ele aldı. Toplantıya davet edilmeyen Yunanistan, oldukça öfkeli. Birleşmiş Milletler ise Avrupa ülkelerini işbirliğine çağırıyor.

Yunanistan ayrıca mültecilerin Akdeniz’i geçmesine engel olmadığı gerekçesiyle Türkiye’ye çok öfkeli. Sadece bu yıl 100 bin mülteci ve göçmen, Türkiye’den Yunan adalarına geçti. Türkiye ise Avrupa Birliği’nin yardımı olmadan göçmen akınını durduramayacağını belirtiyor. 2 buçuk milyon Suriyeli mültecinin yaşadığı Türkiye, dünyanın en büyük mülteci nüfusuna sahip.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG