Erişilebilirlik

Avrupa Futbol Şampiyonası’na Terör Tehdidi


Fransa'da düzenlenecek ve 9 Haziran’da başlayacak olan Avrupa Futbol Şampiyonası EURO 2016 için geri sayım devam ederken, tarih yaklaştıkça futbolseverlerde coşku ve heyecan artıyor.

Türkiye'nin de katılacağı turnuvada 24 takım yer alacak. Ancak taraftarların keyfini kaçıracak nitelikte bir haber Alman Federal Kriminal Dairesi BKA’dan geldi. Daire tarafından yapılan açıklamada şampiyonada başta Alman milliler olmak üzere takımlara ve etkinliklere dönük terör saldırıları düzenlenebileceği uyarısında bulunuldu.

Alman Federal Kriminal Dairesi tarafından yapılan açıklamada, turnuvanın radikal İslamcı terör grupları için ‘ideal sahne’ olarak görüldüğü, olası eylemlerin ‘organize gruplar veya ‘yalnız kurt’ olarak tanımlanan bireysel teröristler’ tarafından yapılabileceği şeklinde istihbaratlarının olduğu belirtildi.

Paris’de 10 Haziran’daki açılış maçı olan Fransa-Romanya karşılaşmasının öncelikli hedef alınacağı yönünde istihbaratlarının bulunduğu duyuran BKA tarafından konuyla ilgili hazırlanan ‘UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası 2016 Risk Durum Raporu’nda, teröristlerin aralarında Almanya'nın da bulunduğu ‘Haçlı ülkelerinin takımlarını’ hedefleyecek bir saldırısının simgesel açından büyük bir etki yapacağına inandıkları görüşü yer alıyor.

Kasım ayında Fransa'nın başkenti Paris'te eş zamanlı düzenlenen yedi saldırıda 140 kişinin öldüğünü ve saldırlardan ikisinin şampiyonanın açılış ve kapanış maçlarının oynanacağı Stade de France’ın yakınlarında gerçekleştiğini hatırlatan rapor, son dönemde radikal İslamcı gruplar arasındaki iletişimlerde spor müsabakalarına yönelik yeni saldırı çağrılarının sıklaştığınını vurguluyor.

Raporda Almanya ve Fransa gibi ülkelerin Suriye ve Irak'ta terör grubu IŞİD ile mücadeleye katılmasının terör saldırılarına gerekçe gösterilebileceği belirtiliyor. Paris’deki saldırılar sonrasında Fransa Devlet Başkanı Holande, şampiyona boyunca güvenlik önlemlerinin en üst seviyede olacağı güvencesini vermişti. 10 Haziran-10 Temmuz 2016 tarihlerinde düzenlenecek Avrupa Futbol Şampiyonası EURO 2016’ya, saldırıların gerçekleştiği Paris dışında, Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marsilya, Nice, Saint-Etienne ve Toulouse kentleri ev sahipliği yapacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG